24 червня, 2016

Вшанували Якова Гніздовського в Україні

Серед пам’ятних дат в Україні 2015 року, затвердженому постановою Верховної Ради та іншими нормативними актами, було 100-річчя з дня народження видатного американського українського мистця Якова Гніздовського.

Відзначення того ювілею, яке тривало впродовж всього року, набрало справді не
бувалого розмаху. ,,Укрпошта” випустила понад 500 тис. конвертів з відбиткою автопортрета Я. Гніздовського. Національний банк України викарбував 30 тис. монет з автопортретом мистця. Пересувна виставка, яка налічувала понад 100 робіт, відвідала шість більших міст України. Куратори і мистецтвознавці влаштовували окремі семінари для зацікавлених у мистецькій спадщині друковані два каталоги: для пересувної – українською мовою, а інший, двомовний, для окремої виставки у Американському домі при Посольстві США в Києві.

Подібні заходи відбулися на Тернопільщині, де народився Я. Гніздовський. Земляки мистця вшанували його пам’ять виставками та доповідями.

h3Ювілейний рік не лише завершився успішно, але й залишив по собі дуже відрадні наслідки. Виявилося, що в Україні є вже певна група мистецтвознавців та дослідників споріднених наукових галузей, які вивчають мистецьку спадщину Я. Гніздовського.

Однією з них є Лариса Оленич, випускниця Київського державного інституту культури, яка з 1985 року працює завідувачкою інформаційно-бібліографічного відділу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Значну увагу у своїй праці Л. Оленич приділяє розвиткові видавничої діяльности згаданої бібліотеки. Вона є укладачкою низки бібліографічних покажчиків, у тому числі ,,Володимир Герасимович (1870-1940)”, ,,Зведений каталог діяспорних видань”, ,,Іван Огієнко”, ,,Роман Шухевич”, співукладачка книг ,,Іван Пулюй”, ,,Лесь Курбас” та ,,Іванна Блажкевич”. Дев’ятим випуском став бібліографічний покажчик, присвячений Я. Гніздовському.

h4У процесі праці над цим виданнм, авторка переглянула електронні каталоги провідних бібліотек України та світу. З метою максимального добору літератури опрацьовано вебсторінку ,,Jacques Hnizdovsky”, досліджено електронні архіви Публічної бібліотеки в Ню-Йорку, газети ,,Свобода” (США), журналу ,,Наше Життя”, бібліотеки ,,Чтиво”, ,,Diasporiana”, ,,Ukrbiblioteka”, ,,Бібліотека українського мистецтва”, бібліографічну базу даних ,,WorldCat”.

Книга Л. Оленич ,,Яків Гніздовський: Бібліографічний покажчик” налічує 137 сторінок, 1,258 окремих позицій та іменний покажчик.

Це видання також виграло від того, що воно включає обширний вступний нарис про Я. Гніздовського пера мисткині й мистецтвознавця з Тернополя Наталії Собкович. Навчаючись у 1995 році в Києві на факультеті теорії та історії мистецтва Української Академії Мистецтва (нині – Національнa академія образотворчого мистецтва та архітектури), вона відкрила для себе творчість Я. Гніздовського. Захопившись тим відкриттям, Н. Собкович три останні роки свого навчання присвятила дослідженню графіки Я. Гніздовського в музеях України. Такою ж була й тема її дипломної праці в академії, яку вона захистила у 1997 році.

Видання і афіші до виставок Якова Гніздовського в Україні.

Видання і афіші до виставок Якова Гніздовського в Україні.

Упродовж ювілейного року Н. Собкович організувала виставки та іншi мистецько-культурні акції на Тернопіллі, а також у шести містах України. Поширено наклади п’яти публікацій, присвячених 100-річчю Я. Гніздовського, а саме набір листівок ,,Графіка Якова Гніздовського у збірках музеїв Тернопільських обласних художнього і краєзнавчого музеїв”; каталог ,,Графіка Якова Гніздовського у збірках музеїв Тернопільщини”, каталог Всеукраїнської виставки творів Я. Гніздовського, що відбулася у Львові, Чернівцях, Києві, Полтаві, Дніпропетровську і Черкасах; англо-український каталог виставки з нагоди 100-річчя Я. Гніздовського (з приватних збірок), якою у квітні 2015 року відкрився Американський дім у Києві; бібліографічний покажчик ,,Яків Гніздовський”.

,,Важливо, – пише у листі до мене Н. Собкович, – що ця знаменна дата залишиться у друкованому слові, і, сподіваюся, привертатиме увагу не одного покоління дослідників великого мистця Якова Я. Гніздовського”.

Александрія, Вірджінія

Коментарі закриті.