2 червня, 2016

Вшанували трагедію кримських татар

Дирекція музею з гістьми. (Фото: Володимир Тюн)

ЧИКАҐО. – Прем’єра документального фільму „Боротьба за домівку: кримські татари” відбулася в Українському Національному Музеї 7 травня.

„Я вирішила розповісти у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Західній Европі історію мужности, і, понад усе, надії. Це фільм для людей, які не надто обізнані про ситуацію в Україні, передусім, у Криму”, – зауважила у розмові з глядачами режисер Христина Пащин. Вона є українсько-американською мультимедійною журналісткою, працює лектором журналістики в Нортвестерн Університеті Катару, має ступінь маґістра журналістики‚ друкується у відомих виданнях.

Сам фільм переплетений розмовами з мешканцями Криму, істориками, жертвами депортації, російськими націоналістами і кримськотатарськими активістами, включно з провідником кримських татар Мустафою Джемільовим, які провела журналістка особисто та при допомозі своїх кримських колеґ.

Спростовуючи міт, поширений російською пропаґандою, що історично Крим нібито належить Росії, режисер зізналася: „Я хотіла розказати про корінний народ Криму, який проживав тут з давніх часів, донести до американців історію народу, який у 1944 році пережив справжній геноцид“.

Приємною несподіванкою стало звернення з подякою для української громади в Чикаґо і особисто до Х. Пащин від Рефата Чубарова, українського кримськотатарського політика і громадського діяча. Він подякував за увагу, за велику працю в справі поширення правди про Крим у минулому та його сьогодення.

Генеральний консул України у Чикаґо Лариса Герасько активно підтримувала проєкт, повідомляючи про нього дипломатичні корпуси інших держав. Після перегляду кримськотатарська американка Джіна Тунар поділилася своїми переживаннями за долю свого народу та подякувала українцям за підтримку.

Христина Пащин та Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько (зліва).

Христина Пащин та Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько (зліва).

На знак єднання між українцями США, України та кримськотатарськими народами в музеї 20 травня було викладено з свічок символ кримськотатарського народу – Тамгу. Цього дня відбулася церемонія вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу з ініціятиви Дж. Тунар та при підтримці відділу в Ілиної Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) та Українського Національного Музею.

Захід відвідали священики українських церков та представники громадських організацій. Із словом до громади звернулися голова відділу УККА в Іліної Ігор Дячун, заступник голови та президент фундації Києво-Могилянської академії Марта Фаріон, президент музею Лідія Ткачук, куратор Марія Климчак, Дж. Тунар, яка принесла у знак пам’яті чорні троянди. Була відеопрезентація про історію депортації татар під спів переможниці пісенного конкурсу „Евробачення-2016“ Джамали. Технічне оснащення забезпечили Володимир Тюн та Мотря Мельник. Виступ консула України у Чикаґо Ігоря Боднара засвідчив несхитну позицію української держави про те, що Крим – це Україна.

Коментарі закриті.