3 листопада, 2016

Вшанували пам’ять генерала Безручка

Меморіяльна дошка на честь генерала Марка Безручка. (Фото: Євген Цимбалюк)

РІВНЕ. – Місто Рівне пов’язане з іменем славного українця, генерал-хорунжого Армії УНР Марка Безручка, котрий майже 100 років тому на цих теренах вів безстрашну боротьбу проти більшовицьких окупантів.

В знак пошани перед захисником української держави в Рівному було перейменовано проспект Олеко Дундича на проспект генерала Безручка. На одному з будинків встановлено меморіяльну дошку на його честь. У відкритті дошки 21 серпня взяли участь представники польської громади міста Рівного, консул Польщі в Луцьку Кшиштоф Савіцький.

В бою 21 серпня 1920 року біля Замостя удари червоної кінноти стримували українські січовики під керівництвом М. Безручка. Вони відбили наступ армії Семена Будьонного, що прямувала на Варшаву.

М. Безручко був віце-міністром уряду УНР в еміґрації, головою Українського воєнно-історичного товариства у Варшаві. З початком Другої світової війни активно підтримував ОУН. Він став автором книги „Українські Січові Стрільці на службі Батьківщині“. Помер 1944 року у Варшаві, похований на цвинтарі „Воля“.

Коментарі закриті.