8 червня, 2016

Вшанували пам’ять Агапія Гончаренка 

САКРАМЕНТО. – Українці з району Затоки Сан-франциско та Сакраменто довго добивалися від американського уряду дозволу поставити пам’ятний знак на місці, де на початку ХХ ст. була посілість Агапія Гончаренка (1832-1916), але оскільки деякі землі належали приватним особам, то справа рухалася повільно. Нарешті 15 травня 1999 року відбулося урочисте відкриття пам’ятного каменя, а згодом додалися й інформаційні щити, які розповідають про А. Гончаренка.

„Моя Ненька-Україна і джерело козацтва, якоже фенікс, воскресне на добро людям, на вічну правду і волю. Поляки пекли нас живими, і тепер печуть їх москалі; небаром ввесь світ встане: згубити і великого, і малого і ім’я московське – варварів-людоморів – з лиця землі. З цею вірою я в останній раз закрию мої очі, і зіпну навіки“, – так написав 1 березня 1894 року А. Гончаренко, до якого 21 травня цього року пішли вклонитися українці північної Каліфорнії.

Агапій Гончаренко це псевдонім. Народився він як Андрій Гумницький у родині священика Української Православної Церкви в Кривині, Житомирська область, закінчив Київську теологічну семінарію і працював у монастирі Печерської Лаври. Був посланий до Атен, Греція, де й почав таємно дописувати до революційного видання „Колокол“ – російської газети, що видавав у Лондоні Олександер Ґерцен.

Російські можновладці дізналися, що А. Гумницький був автором статтей проти Російської імперії, і заарештували його в 1860 році. Він зумів втекти з російської тюрми в Константинополі, змінив ім’я на Агапій Гончаренко і розпочав життя вигнанця, подорожуючи містами Европи, перед тим як осів в США у 1865 році.

А. Гончаренко мав вплив на американських провідників у справі купівлі Аляски від Росії. Все своє життя А. Гончаренко боровся за людські права і кращу долю для всіх людей. У пізніші роки він оселився на Гейвардських пагорбах, в оселі, яку назвав „Україна“. Тут він продовжував писати і публікувати різні статті, які допомагали боротися українським еміґрантам і які таємно переправляли в Російську імперію.

Цього року завдяки завзятій праці Марусі Черепенко та Комітету ім. Агапія Гончаренка, який вона очолила, урочисто відзначено 100 років з дня поховання вірного сина українського народу, який немало прислужився для доброго імени України в світі.

У святковій програмі брали участь українці від наймолодших школярів Школи українознавства у Сан-Франциско, які винесли хліб та сіль на вишитих рушниках, до поважних старших гостей – Нормана Фоберта, виконавчого директора Гейвардського історичного товариства, який звернувся з промовою до присутніх.

Пролунали українські мельодії у виконанні Української духової оркестри молоді під проводом Олександра Журавля з Сакраменто, звучали бандури в руках Олі Герасименко-Олійник, Олесі та Романа Рітачків, українські пісні співали Оксана та Святослав Стуси, у вокальному ансамблі „Коляда“ під керуванням Андрія Криштафовича співали М. Черепенко, Іванна та Джуліанна Таратули-Філіпенки.

З вітальним словом виступив Сергій Альошин – Генеральний консул України у Сан-Франциско.

Панахиду відслужили о. Георгій Тяпко (Українська православна церква св. Михаїла), о. Петро Дячок (Українська католицька церква) та колишній настоятель Української православної церкви, почесний гість о. Олексій Лимонченко.

Свято підготували численні активісти, які представляли Український координаційний комітет північної Каліфорнії, Товариство збереження української спадщини, Сакраменто, українські церкви св. Михаїла, Непорочного Зачаття, св. Володимира, св. Андрія Первозваного в Сакраменто, Генеральне консульство України, Союз Українок Америки (Відділ 107), „Майдан Сан-Франциско“.

Комітет з проведення урочистого заходу, присвяченого А. Гончаренкові, подякував працівникам Ґарінського реґіонального парку Маркові Пірсонові, Метью Мору, який виготовив хрести на могилах Агапія і Альбіни Гончаренків, Каролеві Джонсон.

Спонзорами були Українська кредитова спілка (відділ Сакраменто), управа Ґарінського реґіонального парку, Генеральний консул С. Альошин та працівники Консульства України, родина Назаруків.

Коментарі закриті.