1 квітня, 2016

Вшанували отамана Семена Гризла 

Біля пам’ятника „Вільному козацтву“ у селі Гусаковому.

ГУСАКОВЕ, Черкаська область. – 3 березня минуло 95 років від дня загибелі звенигородського отамана Семена Гризла. Цю дату відзначили в селі Гусаковому, де в березні 1917 року було відновлено „Вільне козацтво“. Серед тих, хто його відроджував, був і С. Гризло. Вечір його пам’яті відбувся у шкільній вітальні, названій на честь письменника Михайла Іванченка, який народився в Гусаковому.

Ушанували отамана школярі, вчителі й громадяни села, директор школи Віра Харченко, сільський голова Володимир Теліженко, дочка М. Іванченка Наталка та її чоловік Василь, депутати сільської ради, письменник Роман Коваль, кобзар Тарас Силенко, генеральний писар Українського козацтва Віталій Опанащук, представники Історичного товариства „Чорні запорожці“ Роман Боровик і Сергій Павліченко.

„Семен Гризло, – сказав Р. Коваль, – спершу був козаком Гусаківської сотні, потім Катеринопільським курінним. На з’їзді у Звенигородці С. Гризла обрали кошовим отаманом. Через два роки С. Гризло поступився отаманством Іванові Лютому-Лютенку”.

На вечорі виступили з віршами і піснями Настя Лозова, Яна Курченко, Даша Курлюк, Марійка Яроцька, Богдан Русалівський, Іван Оніш, Аліна Михальченко, Вікторія Кулик, Аліна і Мар’яна Сергеєви.

У той день квіти лягли на могилу першого дослідника „Вільного козацтва“ М. Іванченка та до монумента вільним козакам, який він спорудив у 1990 році. Біля монумента Р. Боровик та С. Павліченко били в тулумбас, скликаючи душі вільних козаків.

Далі була зустріч у Звенигородській школі мистецтв, де Р. Коваль прочитав лекцію про життєвий шлях С. Гризла. Було показано документальний фільм Р. Коваля і Олександра Домбровського „Семен Гризло, звенигородський кошовий „Вільного козацтва”. Учасники вшанувань милувалися козацькими образами на картинах учнів Дитячої школи мистецтв. Підприємець Сергій Куцан закупив чимало книг про визвольну боротьбу та подарував їх районній бібліотеці.

Відзначили подвиг С. Гризла і в школі села Козацького, яке колись дало своїх синів до Звенигородського коша „Вільного козацтва“.

Учні школи та викладацький колектив зібрали благодійні внески на встановлення у селі пам’ятного знаку курінному отаману Панасові Шаповалові, козакам і старшинам Козачанського куреня „Вільного козацтва“.

4 березня життєвий шлях С. Гризла було відзначено на Київщині – в Богуславській школі та центральній районній бібліотеці, де Р. Коваль представив енциклопедію визвольної боротьби „Подебрадський полк Армії УНР“.

 

Коментарі закриті.