10 лютого, 2017

Вшанували Маркіяна Шашкевича 

Під час науково-практичної конференції „Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини“ в приміщенні аґротехнічного коледжу. (Фото: Василь Лещук).

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – Музей книги та аґротехнічний коледж провели 30 листопада 2016 року науково-практичну конференцію „Маркіян Шашкевич – будитель національного духу Галичини“, присвячену 205-ій річниці з дня народження видатного поета, просвітителя, культурно-громадського діяча о. Маркіяна Шашкевича. З вступним словом до її учасників звернулися директор Музею книги Лілія Зінчук та викладач аґротехнічного коледжу Олександра Бойко.

Присутніх молитвою благословили оо. Олег Дідух і Володимир Зайчук. Науковці з Бережан, Тернополя, Чорткова, інших міст представили змістовні доповіді на секціях „Література“, „Історія. Релігієзнавство“ і „Краєзнавство“.

Про життя й творчість М. Шашкевича, його „Русалку Дністровую“ та інші творчі надбання, діяльність „Руської трійці“ розповіли Ольга Зарихта (Галицький коледж ім. В’ячеслава Чорновола), викладач Чортківського коледжу Ярослав Дзісяк, науковці бережанських музеїв, викладачі Бережанського аґротехнічного коледжу Оксана Зборівська, Світлана Куца, О. Бойко, Ганна П’єнтак, Галина Линник, Іванна Матвіїв та інші. На основі матеріялів конференції видано збірник.

Художню частину представили студенти аґротехнічного коледжу та вихованці Центру дитячої творчости літературною композицією „М. Шашкевич і Бережани“ (керівник Лариса Васютенко).

Відбулася презентація видань „Бережанці у вінок Маркіянові“ (упорядник Л. Зінчук) і „Маркіян“ (упорядник Микола Проців). Книжково-ілюстративну виставку „Маркіян Шашкевич – просвітитель Галичини“ підготувала завідувачка бібліотекою аґроколеджу Ольга Михайлишин.

М. Шашкевич навчався в Бережанській гімназії. У 1993 році, до 150-річчя з дня смерти М. Шашкевича, в Музеї книги відкрито його пам’ятну кімнату. Матеріяли експозиції надійшли не лише з України, а й з Канади і США.

Коментарі закриті.