12 травня, 2016

Вшанували героїв Холодного Яру

Нагороду колишнього депутата Черкаської обласної ради, загиблого воїна Анатолія Чупилка з рук голови обласної адміністрації Юрія Ткаченка отримав його син Тарас.

КИЇВ

Роман Коваль

4 квітня в Києві, в актовій залі бібліотеки ім. Миколи Реріха (директор Іванка Щербина), відбулося засідання Комітету з вшанування борців за волю України „Холодний Яр-2016”.

Члени комітету Леся Островська і Богдан Легоняк доповіли про підготування двох пам’ятників – гайдамацькому ватажкові Гнатові Голому та братам Чучупакам. Заступник командира Центру спеціяльної тактичної підготовки „Білий вовк” Андрій Ротач розповів про події, яка відбуватимуться в Черкасах, Мельниках, на берегах Гайдамацького ставу та на хуторі Буда.

Черкаська обласна державна адміністрація фінансувала фестиваль „Холодний Яр-2016”, на який запрошені гурти з Києва, Одеси, Івано-Франківська, Дніпропетровська, Черкас, кобзар Тарас Силенко, оркестра Військового оперативного командування „Схід” та інші.

Нижче вміщені розповіді про вшанування борців за волю України „Холодний Яр-2016”.


ХОЛОДНИЙ ЯР, Черкаська область

Олександер Вівчарик

Нагороду колишнього депутата Черкаської обласної ради, загиблого воїна Анатолія Чупилка з рук голови обласної адміністрації Юрія Ткаченка отримав його син Тарас.

Нагороду колишнього депутата Черкаської обласної ради, загиблого воїна Анатолія Чупилка з рук голови обласної адміністрації Юрія Ткаченка отримав його син Тарас.

День 24 квітня виявився напрочуд гарним, сонячним, теплим. Саме цього дня у Холодному Яру на Черкащині було вшановано пам’ять Головного отамана Холодноярської республіки Василя Чучупаки, який загинув смертю героя в боротьбі за незалежність України 12 квітня 1920 року, а також усіх учасників визвольних змагань на нашій землі.

На вшанування приїхали тисячі гостей з різних куточків України. Серед них були учасники війни з російським аґресором на Донбасі. Було відкрито меморіяльний знак братам Чучупакам у Мельниках Чигиринського району, пам’ятник полеглим воякам на Донбасі на хуторі Буда в Холодному Яру. Також відновлено могилу гайдамацького ватажка XVIII ст. Гната Голого, оспіваного Іваном Карпенком-Карим в історичній драмі „Сава Чалий”.

Майже 100 років тому Трохим Бабенко з села Хрещатик пішов на війну з більшовицькою Росією і став повстанським отаманом „Мліївської Січі“ з псевдом „Гнат Голий“. На його відродженій могилі президент Історичного клюбу „Холодний Яр“ Роман Коваль висловив надію, що хтось із сучасних захисників України продовжить традицію і візьме собі позивний „Голий“.

Відроджена могила Гната Голого. (Фото: Олександер Вівчарик)

Відроджена могила Гната Голого. (Фото: Олександер Вівчарик)

На вшанування прибули перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Віце-прем’єр-міністер України В’ячеслав Кириленко, провідник Всеукраїнського об’єднання „Свобода” Олег Тягнибок, народні депутати Юрій Левченко і Олег Петренко, міські голови і депутати різних міст і реґіонів України.

Гостей вітав голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко.

Холодний Яр п’янив пахощами левурди, різнотрав’я і молодого зеленого листя дерев. До них домішувався запах кулішу з димком. Холодний Яр уже традиційно повнився козацькими вітаннями, а обабіч hайдамацького ставу бігали з дерев’яними шаблями маленькі козачата.


ЧЕРКАСИ

Олександер Костирко

Пам’ятник „Борцям за волю України“ у Черкасах.

Пам’ятник „Борцям за волю України“ у Черкасах.

Вшанування героїв Холодного Яру розпочалося 23 квітня відкриттям пам’ятника „Борцям за волю України“ – героїв різних часiв‚ також княжих дружинників Київської Руси, гайдамаків, воїнів ОУН і УПА,   „Небесної сотні“. Пам’ятник являє собою 15-метрову ґранітну стелу, біля підніжжя якої розміщено вісім брил, на яких викарбувані різні етапи боротьби українців за незалежність‚ а на вершині стели – постать Архистратига Михаїла.

Над створенням пам’ятника працювали черкаські архітектори Юрій Калашник і Василь Дмитренко, а також відомий український скульптор Микола Білик. Звели його за гроші обласного бюджету та меценатів Олега Васецького, Дмитра Кравченка, Миколи Гордія, Віктора Полозова та інших.

Освятив пам’ятник Митрополит Черкаський і Чигиринський Української Православної Церкви Київського Патріярхату Іоан, який подякував за участь у освяченні пам’ятника представникам інших українських церков, зокрема, Української Греко-Католицької Церкви.

Під удари тулумбасів „Чорних запорожців“ до пам’ятнику поклали квіти Віце-прем’єр міністер України В’ячеслав Кириленко, голова обласної адміністрації Юрій Ткаченко, голова обласної ради Олександер Вельбівець, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та інші представники влади.

„Зараз складний для України час. Ми відкриваємо цей монумент у серці України, в Черкасах, пам’ятаючи не лише про героїв минувшини, але й про теперішніх героїв, які зараз день і ніч пильнують від москаля великі українські простори. А москаль не спить, зазіхає на українську землю й надалі. І прикривається різними угодами, прикривається розмовами про права людини, про громадянський конфлікт. Бажання ж в нього одне – відновити своє панування тут, в Україні, щоб в Черкасах не ми з вами стояли, а нога окупанта в брудних скривавлених чоботях. Ми не раз рятували Европу від орди. І зараз наші східні кордони захищають Европу від путінської навали“, – заявив В. Кириленко.

Ю. Ткаченко сказав: „Архистратиг Михаїл з мечем у руці стоїть на сторожі добра і протистоїть злу. Зображення його було на старовинних гербах київських земель і на гербі Черкас, воно відтворене на прапорі прославленого у боях батальйону Національної ґвардії ім. Кульчицького”.

Після відкриття всі перемістились на берег Дніпра‚ в Долину троянд‚ де зі сцени звучали пісні у виконанні гуртів та окремих співаків з Києва, Одеси, Івано-Франківська,Черкас.

Перший день вшанування героїв Холодного Яру завершився увечорі великою смолоскипною ходою. Подібного в місті ще не було. Близько тисячі черкасців вийшли на вулиці міста, щоб взяти участь у ході. Колона пройшла бульваром Тараса Шевченка, скандуючи „Одна, єдина, соборна Україна!“ та „Україна – понад усе!“.

Біля підніжжя пам’ятника Богданові Хмельницькому учасники ходи згадали всіх черкасців, які загинули на сході. Для цього зробили перегук з ними. На кожне зачитування прізвища героя натовп скандував: „В строю!“. Далі на честь всіх загиблих героїв запалили вогні. Завершився марш спільним виконанням Молитви Націоналіста та гимну України.

Смолоскипна хода у Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

Смолоскипна хода у Черкасах. (Фото: Олександер Костирко)

Коментарі закриті.