15 лютого, 2016

Вшанували героїв-захисників України

Під час відзначення у Чикаґо (зліва): член Ради директорів Української-Американської Кредитової Спілки „Самопоміч“ Михайло Кос‚ Конґресмен Денні Дейвіс‚ президент Києво-Могилянської Фундації Марта Фаріон‚ президент кредитівки Богдан Ватраль. (Фото: Володимир Тун/Самопоміч).

ЧИКАҐО. – 24 січня в Українському культурному центрі відбулося щорічне відзначення річниці проголошення незалежности України 22 січня 1918 року та об’єднання східньої та західньої України 22 січня 1919 року. Святкування організував Ілинойський відділ Українського Конґресового Комітету Америки (УККА).

Подія розпочалася з піднесення прапорів‚ яке виконали українські американські ветерани 32-ої Станиці під проводом командира Петра Бенцака. Національні гимни США та України співав Назар Карабинович.

Свято відвідали члени Конґресу, посадовці з міської та окружної адміністрації, а також представники етнічних громад та консульств країн-сусідів України. Члени української громади разом з парохами церков зібралися, аби вшанувати героїв, які воювали та віддали свої життя за рідну землю. Богдана Багрій вела святкування українською і англійською мовами.

У своєму зверненні до авдиторії заступник Генерального консула Польщі в Чикаґо Роберт Русецький підкреслив, що минулорічне обрання Президента Анджея Дуди та нового парляменту не змінило позиції Польщі щодо підтримки України. Р. Русецький особливо відзначив чотири пункти польської підтримки, які підтверджують позицію його країни: „Польща підтримуватиме незалежність та суверенітет України, Польща пильно слідкуватиме за дотриманням режиму припинення вогню згідно з Мінськими домовленностями, Польща надасть Україні кредитну лінію розміром в 1 млрд. евро, а також підтримуватиме вступ України до Европейського Союзу та безвізовий режим для українців“.

Конґресмен Денні К. Дейвіс, захисник людських прав у Конґресі та поміж своїми виборцями, давно підтримує українсько-американську громаду Ілиноя. Він бував в Україні та глибоко знає її політичний, економічний та соціяльний стан. З ораторським мистецтвом конґресмен Д. Дейвіс зачарував присутніх спогадами про свій досвід з відвідин України та свідченнями про зміни, які там відбуваються.

Генеральний консул України в Чикаґо Лариса Герасько нагадала усім, що так само‚ як люди східньої та західньої України об’єдналися у 1919 році, так і сьогодні вторгнення Росії об’єднало людей на сході й заході України попри мовні та етнічні розбіжності, надавши відчуття гідности та національної ідентичности.

Генеральний консул Литовської Республіки в Чикаґо Марюс Ґудинас, який долучався до кожної акції української громади на підтримку Майдану під час зими у 2014 році, висловив підтримку Україні у цей важкий час як від себе особисто, так і від своєї країни, наголосивши на важливій ролі єдности. Він підкреслив, що єдність є не метою, а засобом для досягнення багатьох цілей заради змін у життях людей та нового майбутнього, вкоріненого у людській гідності.

Він сказав: „Коли ми разом, нас не подолати. Литва – разом з Україною. Наш литовський хор виступить на концерті з приводу Дня Незалежности Литви та на підтримку України і заспіває нову композицію „Українська Алилуя“ американського композитора Крейґа Кортні“.

Привітання висловила Мар’яна Спиропулос, президент Міського округу реґенерації води‚ яка неодноразово приймала делеґації з України, які працюють над проєктами управління безпекою, якістю та використанням водних ресурсів, а також ділилася досвідом свого департаменту з українськими спеціялістами.

Почесний консул Литви д-р Джон Прунскіс подякував українцям за те, що вони прийшли захищати литовський парлямент 25 років тому під час проголошення незалежности від ярма Радянського Союзу, підкресливши, що литовці ніколи не забудуть про цю підтримку.

Вітання висловили також сенатор Марк Кірк, конґресмени Боб Долд і Майк Квіґлі та посадник Чикаґо Рам Емануель.

Головними доповідачами були Президент Києво-Могилянської Фундації та Віце-президент Ілинойського відділу УККА Марта Фаріон та Віце-президент Міжнародної ради на підтримку України‚ співголова Американсько-українського комітету Борис Потапенко. Доповідачі описали свої нещодавні подорожі Донбасом. Б. Потапенко зустрічався з представниками громадянського суспільства та добровольцями, а М. Фаріон відвідала військові бльок-пости на кордоні з окупованими територіями.

Доповідачі підтвердили потребу у допомозі людям Донбасу, які намагаються відбудувати свої життя на територіях, які були спаплюжені керованими Росією терористами. Особливо підкреслювалася потреба у психологічній допомозі для тих, хто страждає на посттравматичний стрес.

Підготований Мотрею Мельник короткий відеофільм показав боротьбу за незалежність України від 1991 року та нинішню військову відповідь на розпалену Росією війну. В іншому відеофільмі було було представлено вітання мешканців реґіону. Для гуманітарної допомоги Донбасу було зібрано пожертви.

Віце-президент Ілинойського відділу УККА д-р Марія Коркач-Грошко та його Президент д-р Олесь Стрільчук відзначили багаторічну роботу на благо української громади Івана Деркача, Володимира Братківа та Калини Васюнек. Кожному вручено відзнаку з переліком їхнього доробку на знак щирої вдячности української громади.

 

Коментарі закриті.