24 лютого, 2017

Вшановано пам’ять полеглих у бою під Крутами

КИЇВ. – 30 січня у молодіжній залі Київського міського будинку учителя було вшановано пам’ять молодих людей, що загинули 1918 року у бою під Крутами. Видавництво „Смолоскип“ спільно з Українським інститутом національної пам’яті, громадською організацією „Український світ“, групою військово-історичної реконструкції „Повстанець“ та Київським міським будинком учителя відзначило 99-ті роковини бою під Крутами, під час якого київська молодь захищала Україну від навали більшовиків.

Поети, історики і громадські діячі говорили про героїв, ситуацію в країні і незасвоєні лекції історії.

Ведуча вечора‚ заступник директора з наукової роботи Національного історико-меморіяльного заповідника „Биківнянські могили“ Тетяна Шептицька у промові підкреслила: „Їхня боротьба затримала на чотири дні московські війська і в перспективі дала змогу урядові УНР укласти Брест-Литовський мирний договір. Вони відстояли незалежну Україну. Те саме відбувається і зараз на сході країни. Нам усім страшенно боляче, що бійці продовжують гинути, але ми маємо пишатися тим, що вони ведуть боротьбу“.

Про актуальність подій під Крутами у контексті сучасної геополітичної ситуації в Україні говорив історик Павло Подобєд.

Громадський діяч Олесь Доній наголосив, що важливо пам’ятати не лише саму подію, але й імена полеглих – сотника Андрія Омельченка, Володимира Шульгина, Павла Кольченка та інших. О. Доній згадав також події Революції на ґраніті, у якій він брав участь ще студентом. Тоді, на початку 1990-их років, проґресивна молодь теж повірила у незалежну Україну і стала на її захист.

Виступили письменники Дарина Гладун, Олег Коцарев, Сергій Пантюк, Олена Степаненко, Дмитро Лазуткін та Павло Коробчук, які прочитали свої поезії й окреслили власне бачення трагічних подій під Крутами.

Музичний гурт „Телері“ виконав декілька пісень у фолк-роковому стилі. Один з музикантів гурту, Віктор Тімохін, нещодавно повернувся зі служби в українському війську.

Коментарі закриті.