8 вересня, 2016

Вулиці міста мають нові імена 

В інтернеті несподівано побачив вістку Володимира Єфимова про свято української мови в будинку Дмитра Яворницького в тодішньому Дніпропетровську на 5-ій стор. „Свободи“ від 18 листопада 2011 року. Там було подано „Пісню про Дмитра Яворницького” на слова Григорія Бідняка з приспівом:

Битим шляхом Чортомлицьким
Із ціпком йшов Яворницький.
І невтомно, і безмірно
Міркував про Україну…

При цьому було зроблено помилку в тексті, чим змінений козацький патос вірша. Г. Бідняк та Ігор Тищенко під керівництвом Володимира Крота створили театр української поезії і кожної неділі, впродовж понад 10 років‚ демонстрували пісні на вірші і музику місцевих мистців, друкували і розповсюджували поетичні збірники і пісенники. Там я вперше почув „Пісню про Яворницького“:

Шумують верби на Великім Лузі,
Згасає неба стишена блакить.
Вся Україна – матінка у тузі
Із Яворницьким тихо гомонить.
Битим шляхом Чортомлицьким
Він пройшов за часоплин.
Яворницький,
Яворницький –
України вірний син.
Усі шляхи він мужньо подолавши,
Дійшов до наших стопечальних днів.
З хрестом в руках, історією ставши,
Нам донести історію зумів.
Ми є народ – високі наші крила.
Вінок безсмертя ми сплели тобі.
Зростає наша незнищенна сила,
Зліта орланом в далі голубі.
Про нього пісня голосно лунає,
Сріблом у добрих спогадах дзвенить.
І Україна день свій зустрічає,
Із Яворницьким вічно гомонить.

Це творчий обрис пам’ятника академіка біля Історичного музею. Іменем вченого заслужено названо головний проспект Дмитра Яворницького міста Дніпра.

Можливо‚ знайдуться в США українські патріоти-композитори і озвучать указані вірші своїми мелодіями. Буду з задоволенням їх виконувати.

Разом з піснеспівом своїми листами-зверненнями з 1995 року я надокучав керівникам міста та области про перейменування проспекта Карла Маркса на честь Д. Яворницького, а вулиць – іменами його соратників та учнів. На радість нашу після прийняття законів України про декомунізацію вулиці міста мають імена Василя Чапленка (Чаплі)‚ Княгині Ольги‚ Володимира Мономаха‚ Михайла Грушевського‚ Січових Стрільців‚ Вернадського‚ Сергія Єфремова‚ академіка Мосаковського‚ Володимира Винниченка‚ Олеся Гончара‚ Героїв Крут.

Як член комісії з переіменування вулиць пропонував одну з вулиць назвати іменем Степана Бандери, але не міг подолати спротив лже-патріотів. Сьогодні імена Степана Бандери, Панаса Олійниченка, генерала Григорія Малюги та інших патріоів відсутні на мапі міста Дніпра.

На жаль досі не вирішено питання про видання художньо-публіцистичних і наукових творів В. Чапленка „Українська літературна мова, її виникнення й розвиток“, „Чорноморці“, „Люди в тенетах“.

Дніпро

Коментарі закриті.