10 березня, 2017

Вулицю назвали на честь редактора „Свободи“

ХЕРСОН. – Останнім часом у херсонській топоніміці відбулися помітні зміни. Відтепер у Херсоні є парк „Херсонська фортеця“, а не парк ім. Ленінського комсомолу‚ є вулиця Полковника Кедровського, а не вулиця Семена Будьоного.

Херсонець Володимир Кедровський у роки перших визвольних змагань був очільником Державної інспекції військ Армії Української Народної Республіки, а на еміґрації – редактором „Свободи“ та керівником української служби радіо „Голос Америки“.

На жаль, серед мешканців міста і сьогодні є необізнані у своєму історичному минулому. Вони обурюються порушенням усталених і звичних назв. Подолати стереотипи береться Херсонська централізована бібліотечна система. Бібліотекарів надихає фраґмент зі спогадів В. Кедровського „Обриси минулого“. Він розповідає‚ як його вчитель, видатний громадський діяч та популяризатор історії Віктор Гошкевич на початку ХХ ст. організовував історичні екскурсії містом, зокрема на територію Херсонської фортеці. У фортечному соборі св. великомучениці Катерини він звертав увагу учнів на ікони роботи видатного українського художника Володимира Боровиковського „Великомучениця Єкатерина“ з обличчям імператриці Катерини ІІ та „Григорій Армянський“ з обличчям її фаворита князя Григорія Потьомкіна. На образі „Пир в Кані Галілейській“ легко було впізнати, окрім Катерини ІІ та Г. Потьомкіна, ще й інших „інтимних друзів“ імператриці. „Це, – пояснював учням В. Гошкевич, руйнуючи стереотипи російської імперської пропаґанди, – доказ безбожности Катерини та її улюбленців“.

Наразі дитячі бібліотеки Херсонської централізованої бібліотечної системи започаткували просвітницький проєкт „В біографії Херсона сяють нові імена“, що розпочався з широким залученням учнівських груп. Урочиста презентація проєкту відбулася 24 лютого в Центральній дитячій бібліотеці міста. Його метою є збір та поширення інформації про людей, чиїми іменами названо вулиці Херсона під час їхнього останнього перейменування.

Проєкт матиме кілька етапів, протягом яких учасники збиратимуть інформацію про видатних українців, на честь яких перейменовано вулиці, опрацьовувати її, створювати на основі зібраних матеріялів книжечки, закладки, сувеніри, відеофільми та розповсюджувати її серед мешканців міста. Також передбачається проведення циклу публічних заходів, до участи в яких будуть залучатися провідні краєзнавці та мистці Херсона. Кінцевим результатом проєкту має бути створення мультимедійного видання, до якого увійдуть зібрані матеріяли. Презентація цього видання відбудеться в грудні цього року.

До участи в проєкті вже зголосилися провідні херсонські науковці-історики, зокрема завідувач катедри всесвітньої історії та історіографії Херсонського державного університету проф. Віталій Андрєєв. І він сам, і учні його наукової школи зробили величезну працю з популяризації цілої плеяди забутих імен видатних українців: Віктора Петрова (Домонтовича), Саула Борового, Олександра Рябініна-Скляревського, Олександра Лотоцького, Андрія Яковліва та багатьох інших.

На презентацію проєкту завітав та пообіцяв допомагати в його здійсненні відомий херсонський краєзнавець, популяризатор козацького минулого Олексій Паталах. Плянують долучитися до проєкту і представники херсонської кримськотатарської громади, адже серед імен херсонських вулиць є й Ісмаїл Гаспринський – видатний кримськотатарський просвітник.

Усі нові імена у херсонській топоніміці – це справді видатні люди. Окрім В. Кедровського, В. Гошкевича та І. Гаспринського це провідник Народного Руху України В’ячеслав Чорновіл, генерал-хорунжий Армії УНР Олексій Алмазов, видатний історик та публіцист Ілько Борщак, громадські діячі Олександер Русов та Андрій Грабенко, десятки видатних постатей козацької та князівської дiб.

Коментарі закриті.