6 жовтня, 2016

Всеукраїнський фестиваль присвятили чорнобривцям

На концертній сцені фестивалю в Золотоноші. (Фото: Олександер Костирко)

ЗОЛОТОНОША, Черкаська область. – 10 вересня гості з усієї України зібралися на Всеукраїнський фестиваль чорнобривців з парадою вишиванок, ярмарками, виставками, концертними програмами. Аромат чорнобривців заполонив Золотоношу, яка цього дня відзначала своє 440-річчя. До міста приїхали гості з 15 областей. Пресу представляли 50 репортерів. У вишиванковій ході взяло участь понад 300 осіб. У парку проведено дитячий фестиваль патріотичної пісні, на якому виступили діти з дев’яти областей України.

Посвята гостей з Німеччини у почесні українці.

Посвята гостей з Німеччини у почесні українці.

На свято завітала делеґація з Німеччини, з саксонського міста-побратима Штольберґа, зокрема асистенти проєкту „Українські партнерства Ерцґебірґе” Сільвіо Уліг та Леся Щербій, уповноважений представник муніципалітету Штольберґа Марко Ґалер та фахівець-рятувальник Гайко Пітч і представник пожежної частини району Ерцґебірґе Ріхард Курт, які ознайомилися з місцевою амбуляторією Центру первинної медико-санітарної допомоги і подарували п’ять комп’ютерів.

Український вінок – символ слави та процвітання.

Український вінок – символ слави та процвітання.

Незадовго до свята німецькі партнери передали золотоніським рятувальникам сучасний ендоскопічний комплекс та комплекти обладнання.

Представники німецької делеґації висловили сподівання, що така співпраця буде корисною для обох сторін. Приємною несподіванкою для німецьких гостей стала посвята в почесні українці та вишивані сорочки у подарунок. „Я вражений таким сердечним прийняттям. Я радий бути тут і бажаю вам всього найкращого і гарного свята“, – відзначив у своєму вітальному слові М. Ґалер.

„Розпочиналося свято з висаджених чорнобривців біля міської ради, – розповів міський голова Віталій Войцехівський, – а згодом, коли висадили понад двокілометрову чорнобривцеву алею вздовж центральної вулиці міста, кожна господиня вважала своїм обов’язком заквітчати своє обійстя цими цілющими для землі і людей квітами. Уся Золотоноша перетворилась на великий запашний квітник, а сам фестиваль – на щорічний всеукраїнський. Завдяки своїм майстриням золотонісці потрапили до Книги рекордів України, сплівши найбільший вінок з чорнобривців довжиною понад три метри.

„Нині про Золотоношу як місто чорнобривців знають в усьому світі саме завдяки єдиному в Україні та у світі однойменному фестивалю. Щорічно, спеціяльно до свята, золотонісці плетуть величезний вінок із квітів, основу якого складають саме чорнобривці, прикрашають його яскравими стрічками і врочистою ходою, у вишиванках йдуть через усе місто у  центральний парк, щоб покласти його до підніжжя пам’ятника Тараса Шевченка“, сказав В. Войцехівський.

Урочиста хода з вінком вулицями Золотоноші.

Урочиста хода з вінком вулицями Золотоноші.

„Сьогодні Золотоноша стало справжнім епіцентром творчости талановитих людей. Хочеться побажати, щоб у майбутньому цей фестиваль став міжнародним“, – зазначив голова Черкаської обласної адміністрації Юрій Ткаченко. Разом з міським головою він вручив золотонісцям відзнаки Президента України – ювілейні медалі „За значні особисті заслуги у становленні незалежности України, в утвердженні її сувернітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціяльно-економічний, культурний розвиток, активну громадську політичну діяльність, сумлінне служіння українському народові“.

Вінком вшанували Тараса Шевченка.

Вінком вшанували Тараса Шевченка.

На свято завітали Народний артист України Анатолій Гнатюк, Заслужена артистка України Світлана Мирвода, співачка Астрая та інші відомі артисти.

Фестиваль патріотичної пісні зібрав чимало золотонісців та гостей міста. На фестивалі були виступи хореографічних колективів міста, ґала-концерт переможців фестивалю та тригодинний концерт рок-гурту „Golden City“.

Коментарі закриті.