12 травня, 2016

Всеукраїнський конкурс „Іван Багряний: доля і творчість“

2 жовтня виповниться 110 років від дня народження Івана Багряного, видатнього письменника і політичного діяча, автора книг поезії і прози. З України письменник був змушений виїхати за кордон, але й там, в еміґрації, до останнього подиху боровся за незалежність України, соціяльний захист знедолених, розкріпачення кожної людської особистости. Художні й публіцистичні твори Івана Багряного видавалися іншими мовами в Европі, США та Канаді.

З метою кращого вивчення творчої спадщини письменника Український фонд культури, редакція газети „Слово Просвіти“ і Фундація ім. І. Багряного (США) оголошують Всеукраїнський конкурс „Золотий бумеранґ“.

Узяти участь у конкурсі запрошуємо шанувальників творчости І. Багряного, зокрема старшоклясників, студентів, аспірантів, молодих науковців і політиків. Пропонуємо відповісти на такі запитання:

1. Де народився письменник, яке його справжнє батьківське прізвище, в якому часописі, чому, з чийого благословення поет уперше вжив псевдонім „Багряний“? Що, на Вашу думку, означав для нього цей псевдонім, завдавши в еміґрації багато нападок і кривотлумачень?

2. Що стало поштовхом для гасла: „Ходи тільки по лінії найбільшого опору і ти пізнаєш світ“? Що означають ці слова, і чи можете Ви їх дотримуватися, як І. Багряний, в наш неспокійний час?

3. За що заарештували молодого поета, змусивши його чекати вироку в камері смертників? Які поезії всупереч нелюдським, жорстоким умовам були створені в той період?

4. Коли написано роман „Тигролови“, де його опубліковано вперше‚ чим захопили читачів герої твору, що його було перекладено й видано іншими мовами світу (якими саме і під якою назвою)?

5. Що змусило І. Багряного (і де саме) написати памфлет „Чому я не хочу вертатися до СССР?“. Яке значення памфлету для українців у тодішніх умовах?

Для відзначення 110-ої річниці І. Багряного створено в Україні ювілейний громадський комітет‚ до якого увійшли письменники, науковці, журналісти, лавреати премії ім. І. Багряного, представники української діяспори та шанувальники творчости письменника. Серед них голова Фундації ім. І. Багряного Галина Воскобійник, Олексій Коновал з США, син письменника Нестор Багряний з Німеччини, Герої України Іван Дзюба, Борис Олійник, Юрій Мушкетик, Іван Драч, Павло Мовчан – голова правління Всеукраїнського товариства „Просвіта“ ім. Тараса Шевченка, головний редактор газети „Слово Просвіти“ Любов Голота, Олександер Шугай – представник Фундації в Києві, Сергій Козак – колишній редактор „Українських вістей“ та „Літературної України“ та директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка Національної Академії Наук України Микола Жулинський. На їхні пропозиції будуть проведені круглі столи науковців, політологів, організовані виступи в пресі, по радіо та телебаченні на актуальні теми: І. Багярний і шлях України до самостійности.

Коментарі закриті.