21 квітня, 2017

Вручено премії ім. Олеся Гончара

Під час вручення нагороди (зліва): Тетяна Куштевська, Посол д-р Ернст Райхель, перекладач‚ дружина Олеся Гончара Валентина Данилівна, голова жюрі Петро Перебийніс, голова Спілки письменників Михайло Сидоржевський, письменник Дмитро Павличко.

КИЇВ. – У Київському будинку письменників вдвадцяте вручили щорічну Міжнародну недержавну українсько-німецьку премію ім. Олеся Гончара, яку заснували письменниця Тетяна Куштевська та підприємець Дітер Каренберґ. Її лавреатами стали вже 125 молодих авторів, яким видано перші власні книжечки. Ця подія відбулася 3 квітня, у день народження письменника, якому нині виповнилося б 99 літ.

На урочистості нагородження завітав Посол Німеччини в Україні д-р Ернст Райхель, який побажав творчих успіхів новим лавреатам, а також звернув увагу присутніх на рік німецької мови в Україні та української мови в Німеччині, який офіційно розпочнеться у вересні цього року.

Молодих лавреатів вітали засновниця премії Т. Куштевська, дружина О. Гончара Валентина Данилівна, письменник Дмитро Павличко, який  наголосив, що вершиною творчости Олеся Гончара є роман „Собор“, перекладений на багато мов.

Промовці у виступах подякували всім, хто впродовж 20 років сприяв молодіжному конкурсові: нинішньому голові жюрі Петрові Перебийносові, Іванові Драчеві, який головував упродовж багатьох попередніх років, мистцям, які підтримували конкурс, зокрема, Д. Павличкові, Віталієві Абліцову, Галині Тарасюк, Олесеві Лупієві, Любові Голоті, Лесі Гончар, Русланові Найді, Марії Сметанській.

У номінації „Проза“ перемогли київська вчителька Ганна Чіпко за роман „Гривна“, психолог Марія Карп’юк за збірку оповідань „Дорога додому“. У галузі „Поезія“ перше місце посів редактор електронного журналу „шTOPOR“ Кирило Поліщук з Кропивницького за збірку „Ліс, про який ніхто не знав“. У номінації „Публіцистика“ нагороду дістав випускник військової академії Назар Пічак з Івано-Франківська за художньо-публіцистичний нарис „Обличчя війни, антивоєнні уроки Олеся Гончара“. Наймолодша учасниця конкурсу Софія Мостова з села Жизномир на Тернопільщині відзначена за літературознавчу працю „Олесь Гончар – захисник рідної мови“.

Виконавчий директор Всеукраїнського фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини ім. О. Гончара Валентина Іршенко нагородила засновників премії відзнакою фонду – пам’ятною статуеткою з написом „Бережіть Собори своїх душ“ та дипломом.

Коментарі закриті.