3 березня, 2017

Вперше створено опис річки

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Громадська організація „Спільна дія“ 16 лютого у обласному художньому музеї провела презентацію видання „Височинне Поінгулля та його цікаві місця“. Вперше за роки незалежности України у картографічній формі узагальнені численні краєзнавчі дослідження Поінгулля.

Ідея створення та розроблення цієї особливої мапи належить кропивницькому географу Андрієві Домаранському, а видано її з фінансовою підтримкою благодійного фонду народного депутата Станіслава Березкіна „Добротвір“.

Фонди, зібрані під час презентації, передані громадській організації „Серця матерів“, які опікуються військовими. Модератором заходу була Ганна Коломієць.

Доцент катедри географії та геоекології Центральноукраїнського педагогічного університету А. Домаранський разом з групою активних і кмітливих студентів минулого літа вирушив на човні-катамарані у подорож річкою Інгул. Подолавши 160 кілометрів водного шляху, вони підготували унікальне видання.

Мандрівники описали безліч цікавих місць, природних та історичних пам’яток. Презентацію доповнювала також фотовиставка мальовничих куточків Поінгулля. Як напівжартома зазначив голова обласної організації „Просвіта“ Олександер Ратушняк, репутацію Інгулу врятовано.

Учасники мандрівки, студенти Олександра Сухенко та Микола Олексин розповіли про своїх співрозмовників, які зворушували своєю щирістю, любов’ю до краю, бажанням допомогти, поділитися своїми знаннями, баченням і розумінням. Видання містить повідомлення про 105 історичних подій, 130 відомих постатей краю, 10 найцікавіших архітектурних споруд, показує національний, мовний та віковий склад населення.

Видання також показує проблеми – знелюднення сіл, спотворення автентичного топонімічного простору, екологічні біди річки та Поінгулля. Щоб зберегти Інгул повноводним та мальовничим, слід переглянути доцільність існування ставків та гребель, які втратили своє господарське значення, розчищувати загати, не розорювати межиріччя поблизу русел.

Природа дарує нам безліч багатств і красот, але людина мусить турбуватись про них та розумно використовувати. А це неможливо без знання та любови до рідного краю. Видання, як підкреслив один з рецензентів, старійшина краєзнавчого руху Юрій Матівос, своєрідний компас для його вивчення. Для цього видання потрапить у кожну школу.

Коментарі закриті.