24 лютого, 2017

Воїн-філателіст привіз виставку з фронту

Юрій Заблоцький (в однострої) з юними учасники зустрічі в музеї Богдана Лепкого. (Фото: Тетяна Будар)

БЕРЕЖАНИ‚ Тернопільська область. – В обласному музеї Богдана Лепкого 16 січня відкрито філателістичну виставку „Зима, що нас змінила“ відомого колекціонера, бійця батальйону Добровольчого українського корпусу „Правий сектор“ Юрія Заблоцького. Разом з вояком-філателістом до Бережан завітав колекціонер Володимир Ханас з Тернополя.

Психолог за освітою, філателіст за покликанням, працівник однієї з компаній зв’язку, пластун Ю. Заблоцький – нині командир сотні вогневої підтримки, один із бійців, які тримають перші лінії оборони (одна з них була в селі Піски біля Донецького летовища). На фронті він освоїв фах мінометника.

Експозицію виставки складають 80 аркушів філателістичних матеріялів, присвячених новітній історії України. У 2016 році‚ на ІІІ Міжнародній філателістичній виставці в Одесі, колекція Ю. Заблоцького була відзначена бронзовою медалею. Колекціонер розповів, що експозицію макетував в Авдіївці у перервах між боями, а виставкові аркуші друкував у місті Дніпро, де був у відпустці.

Окрасою колекції є перші поштові марки незалежної України повними аркушами, конверти з відбитками календарних та спеціяльних штемпелів з прифронтової зони.

Учасники зустрічей оглянули й бойові нагороди воїна-філателіста, зокрема нагрудний знак „За оборону Донецького летовища“. Оборона тривала 242 дні.

Учасники зустрічей одержали в подарунок марки, видані за проєктом „Власна марка“, присвячені 25-річчю „Нобелівських читань“ на Тернопіллі. Думками про виставку, плідну діяльність її автора поділився В. Ханас.

Коментарі закриті.