8 грудня, 2016

Вклонилися пам’яті мужніх героїв Базару

Виступає Голова Спілки Офіцерів України генерал-лейтенант Олександер Скіпальський.

БАЗАР‚ Житомирська область. – 20 листопада виповнилося 95 років з часу героїчного вчинку 359 українських вояків Волинської похідної групи Армії Української Народної Республіки (УНР), які, потрапивши у ворожий полон, відмовились перейти на службу до Червоної армії і були розстріляні окупантами у селі Базар.

Серед людських городів у Базарі були дві занедбані могили, порослі бур’янами. В одній – розстріляні, а в другій – померлі поранені. Полонених, у тому числі й поранених, тримали в церкві села Малі Миньки. 18 листопада їх відконвоювали до містечка Базар, зачинили в церкві та двох синагогах.

21 листопада 1921 року 359 полонених, у тому числі й поранених, вивели за село, зачитали постанову про розстріл їх як „ворогів народу”. Перед розстрілом один з старшин подав команду „Струнко!“, всі заспівали „Ще не вмерла Україна!“. Наказ про розстріл було підписано вже після виконання вироку.

У 1941 році, за німецької окупації, українські націоналісти-мельниківці організували велелюдне відзначення 20-ої річниці базарської трагедії. Керував ним Олег Кандиба-Ольжич, закатований пізніше в німецькому концтаборі Заxсенгавзен. Знову пролунав у Базарі гимн „Ще не вмерла Україна“, засвідчуючи волю народу змагатися за свою незалежність. Було воздвигнуто й освячено дерев’яний хрест.

Німці в цьому ушануванні побачили загрозу їхній владі. Ґестапівські аґенти почали арештовувати учасників подій у Базарі в довколишніх селах, потім у Коростені, Радомишлі, Житомирі. Більшість утримували в Радомишльській та Житомирській тюрмах. На початку грудня в Житомирі їх почали розстрілювати. За тодішніми підрахунками, було заарештовано і розстріляно 721 особу.

Світлу пам’ять героїв Базару розпочали офіційно вшановувати з осені 1991 року. Житомирські організації встановили на могилі хрести і таблицю з іменами 359 героїв. Вони освячені були 17 листопада в присутності кількох сотень людей – місцевих і приїжджих з усієї України.

У 2000 році українські ветерани визвольних змагань з Об‘єднання бувших Вояків Українців у Великій Британії і Української Автокефальної Православної Церкви Великобританії та члени Спілки Офіцерів України (СОУ) у селі Базар на братській могилі розстріляних побудували величний Меморіял пам’яті Героїв Базару з іменами полеглих воїнів, роботи житомирського скульптора Олександра Бориса.

У жовтні 2002 року на території меморіялу були перепоховані з братської могили біля села Звіздаль останки 46 воїнів Армії УНР – учасників Другого Зимового Походу, що полягли у бою. Їхні могили в лісах знайшли Павло Єсипчук та у минулому політв’язень Сергій Бабич. У списку страчених є вояки з усіх центральних областей України, особливо багато родом з нинішніх Вінницької (58), Хмельницької (50), Київської (34), Полтавської (32) та Черкаської (25) областей. Уже в кількох містах і селах України встановлені пам’ятні таблиці з іменами героїв Базару.

Меморіял став місцем щорічного всенародного вшанування пам‘яті загиблих воїнів УНР, отримуючи незбориму енерґію для святої боротьби за незалежність української держави. На жаль, жоден з представників вищої ланки держави ще жодного разу на відміну від Меморіялу Крут цього місця ще не відвідав і не віддав належну шану світлій пам’яті мужніх борців за незалежність нашої держави у ті далекі часи.

Цього року відкрив віче та вів його після поминальної молитви заступник голови СОУ капітан першого ранґу Євген Лупаков. Промовляли сільський староста Базару Олександер Будько, голова Народицької районної адміністрації, керівник Житомирської „Просвіти“ Святослав Васильчук, Герой України, поет Дмитро Павличко, голова СОУ‚ генерал-лейтенант Олександр Скіпальський‚ режисер театру „Дзеркало“ Володимир Петранюк.

Депутат Житомирської обласної ради Сидір Кизін виступив з ініціятивою створення у селі Базар повноцінного музею, присвяченого Героям Базару, директор Барського коледжу транспорту та будівництва Йосип Кібітлевський привіз вже в четвертий раз для приведення до присяги українському народові найкращих своїх студентів. Зоя Ружин з „Мистецького арсеналу“ разом з студентами Київського коледжу з посиленою військовою підготовкою презентувала „Рушник національної єдности“.

Участь у вшануванні пам’яті полеглих вояків взяли військова оркестра, почесна варта і салютна група Житомирського військового інституту, ліцеїсти Військового ліцею ім. Богуна, представники українських партій, Українського козацтва, „Чорних запорожців“, „Соловецького братства“, „Меморіялу“, Київського товариства політв’язнів і репресованих.

Коментарі закриті.