6 січня, 2017

Вишивки привезли з Донецька

Людмила Огнєва. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – В Музеї „Кобзаря“ 16 листопада 2016 року відкрилася виставка „Культурний простір Донеччини. Людмила Огнєва: українське вишивання“. Виставку проводять Донецький відділ Союзу українок, Українське реєстрове козацтво і музей, який розмістив доробок майстрині, зокрема твори, пов’язані з українцями, чиї справи визначали долю України. Є вишивки на честь політичних в’язнів, зразки християнської символіки, прапори та стрічки з Евромайдану міста Донецьк. Також показано фраґмент експозиції зі знищеного громадського музею „Смолоскип“ у Донецьку під назвою „Пам’ять на життя“.

Л. Огнєва народилася 1936 року на Вінничині. Радіофізик, дослідниця української вишивки, членка спілок журналістів та народних майстрів України. Від 1998 року очолює Донецький відділ Союзу українок. У різний час була надхненницею та організатором в Донецьку клюбів народної творчости „Світлиця“, „Чарівниця“. Є авторкою 45 видань про несправедливо замовчуваних героїв українського минулого. Лавреатка Всеукраїнського конкурсу вишитого рушника у номінації „Відродження традицій“‚ конкурсу „Жінка Донбасу-2007“ у номінації „Ініціятива року“ за збереження від знищення у Донецьку мозаїчного панно „Жінка-птах“ (автори Алла Горська, Віктор Зарецький, Григорій Синиця).

Л. Огнєва має почесні відзнаки з нагоди 100-річчя з дня народження Степана Бандери, „В пам’ять про катастрофу в Чорнобилі“ за створення колекції „Пам’ять на життя“ – орнаменти з вишивок сіл чорнобильської зони відчуження, орден Семена Височана за організацію та проведення в Івано-Франківську виставки „Українське вишиття“, грамоту „Найкраща книга Форуму видавців“ за книгу „Алла Горська. Душа українського шістдесятництва“.

Зараз Л. Огнєва проживає в Києві, куди вимушена була переїхати з рідного Донецька. Продовжує пошукову роботу – вишукує старовинні вишивки відомих українців, які потім вивчає та відтворює сама.

Коментарі закриті.