24 лютого, 2017

Виставка єднає українську душу з вірменським серцем

Марина Саркісян на виставці „Українська душа з вірменським серцем“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 3 лютого у Київському міському будинку вчителя  відбулося урочисте відкриття виставки Марини Саркісян „Українська душа з вірменським серцем“. Знайомство з художницею М. Саркісян відбулося у рамках патріотичного освітнього проєкту „Скарби нації“, де вперше була представлена серія панно „Хачкари у петриківському розписі“ та серія „Берегиня“.

Це була презентація творчого доробку художниці, майстра петриківського розпису, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, члена Cпілки дизайнерів України М. Саркісян – українки вірменського походження, майстрині декоративно-прикладного мистецтва.

Виставка відбувається вперше в Україні і присвячена вірменським „хачкарам“ та петриківському розписові – пам’ятках, що визнані ЮНЕСКО Світовою культурною спадщиною людства. Кожне з 13 панно серії являє собою зображення хреста-каменю (хачкара) – споконвічного символу вірменського народу – в обрамленні петриківського розпису. Саме слово „хачкар“ включає в себе два вірменських кореня. „Кар“ в перекладі з вірменської мови означає „камінь“, а „хач“ – „хрест“.

Триває Міжнародне десятиліття зближення культур (2013-2022), оголошене резолюцією Генеральної Асамблеї ООН. Катедра міжнародного туризму Факультету готельно-ресторанного і туристичного підприємництва, Катедра музеєзнавства і пам’яткознавства Факультету культурології, Наукова бібліотека Київського національного університету культури і мистецтв та Київський міський будинок вчителя розпочинають у 2017 році цикл зустрічей із сучасними майстрами автентичних народних ремесел та прикладного декоративного мистецтва у рамках Культурологічної студії „Автентика“. Aвторська виставка М. Саркісян – перший проєкт циклу – триватиме до 3 березня.DSC00683

Коментарі закриті.