16 грудня, 2016

Виставка розповіла про Український парк

КЛІВЛЕНД. – 19 листопада відкрилася виставка в Українському музеї-архіві, на яку завітали українські еміґранти багатьох поколінь і представники інших національностей. Вона присвячена Українському національному парку.

Відкрив виставку директор музею Андрій Фединський. Голова округи Союзу Українок Америки (СУА) Дозя Кріслата, яка прибула до музею з членками 8-го відділу СУА, розповіла про те, як союзянки ось уже понад 10 років опікуються цією оазою українства, як збирають фонди на утримання парку. Для цієї мети організовуються різні благодійні акції, культурно-мистецькі заходи, ярмарки тощо. На впорядкування території залучаются добровольці.

Побувала на виставці цього дня і голова Українських Злучених Організацій Огайо Марта Ліщинецька-Келеґер‚ яка подякувала колективу музею в особі його очільника А. Фединського та Д. Кріслатої і союзянкам за їхню працю.

Джон Рокефеллер, який мешкав у Пармі, в часі святкування 100-ліття Клівленду в 1896 році, подарував свою землю містові для облаштування парку. Ідея створення тут культурних дільниць належить Лео Вайденталю, втілення в життя якої розпочалось в 1916 році відкриттям Шекспірівського парку.

Згодом Л. Вайденталь домігся того, щоб паркову площу місто розділило на ділянки, аби віддати їх національним групам, які оселилися на терені Великого Клівленду, для встановлення культурних пам’яток. Нині в парку „Світ єдиний“ представлені 40 національностей. Українська громада пишається своїм культурним парком, урочисте відкриття якого відбулося 2 червня 1940 року і зібрало понад 8,000 людей.

В експозиції виставки – оригінали креслень архітекторів об’єктів парку, датовані 1938-им роком, численні документи, світлини, брошури, газетні публікації. Дві світлини відтворюють відкриття українського парку, на яке прибули сенатори, конґресмени, керівники міста та гості з різних штатів.

Спочатку в парку були встановлені погруддя князя Володимира Великого, Тараса Шевченка та Івана Франка. До речі, тут представлені ориґінали цих скульптур роботи Олександра Архипенка. Згодом центральну площу парку прикрасив пам’ятник Лесі Українки скульптора Михайла Черешньовського.

З плином часу декотрі сульптури зазнали пошкоджень. Зусиллями  Д. Кріслатої та членок 8-го відділу СУА в серпні 2011 року було урочисто освячено відновлений пам’ятник Лесі Українки. За реставрацію погруддя Володимира Великого взявся меценат Михайло Добронос.

Експозиція розповідає також про щорічні культурно-мистецькі фестивалі в парку „Світ єдиний“ з яскравим карнавалом, парадою національних строїв‚ дегустацією страв різних народів.

Нині Український культурний парк, як і інші національні парки, став улюбленим місцем відпочинку мешканців Клівленду і його околиць. Виставка заохочує кожного долучитися до особистої допомоги по збереженню цієї оази українства в Америці для майбутніх поколінь.

Коментарі закриті.