5 лютого, 2016

Виставка розповіла про війну в Україні

На вернісажі в Українському Інституті Америки проведено флешмоб з нагоди Дня Соборности України.

НЮ-ЙОРК. – В Українському Інституті Америки (УІА) 22 січня відкрито виставку українського мистця Миколи Журавля „Інвазія: перезавантаження“. Сюжетні мотиви, що знайшли своє відображення на живописних полотнах, мистецьких світлинах, об’ємних панно та інсталяції – це відображення трагічних подій гібридної війни, яку в брутальний спосіб веде російська воєнщина в Україні.

М. Журавель пропонує відвідувачам виставки побачити сучасні події в Україні не у формі документально-реалістичного відображення‚ а метафорично, фантасмагорично, з елементами сюрреалістичного ґротеску. Свою увагу автор концентрує на зловісному ликові ворога, який тішиться садо-мазохістськими карнавалами.

Микола Журавель. „Ведмеже весілля“ (фото, 2015)

Микола Журавель. „Ведмеже весілля“ (фото, 2015)

Ключовим об’єктом виставки є інсталяційна композиція, яка розміщена в центрі виставкової залі: це телевізор‚ з якого постійно лине пропаґанда про „русскій мір“. Перед телевізором сидить „людина“‚ яка вже перетворилася на „зомбі“. Обличчя „зомбо-людини“ прийняло форму „аґресивного ведмедя“, замість одягу на тілі – нарости військової амуніції.

Цей головний антигерой, після кожного „телезомбування“ чисельно множиться і переходить на полотна живопису та мистецьких фотографій, співавтором яких є дружина мистця Дарія Тищенко-Журавель. Цих „зомбі“ стає дедалі більше і вони влаштовують садо-мазохістські вакханалії серед речей та дитячих іграшок зі збитого російськими терористами малязійського літака‚ справляють весілля з такими ж „зомбованими“ потворами, що чекали на прихід „русского міра“; над будівлями Києва вивищуються велетенські „зомбі-антигерої“, як антиподи на противагу героям грецької мітології.

У кожному мистецькому творі експозиції відчувається напруженість подій, які відбуваються на сході України. Мистці у художній формі створили неймовірно сильну експресію візуального сприйняття творів‚ які, як біль оголеного нерва, пронизують уяву людини і дають можливість не просто зрозуміти‚ але й відчути трагічні наслідки війни, яку веде Росія в Україні.

У день відкриття виставки Україна відзначала День Соборности і з цієї нагоди повсюди‚ де живуть українці‚ прокотилася хвиля флешмобів під гаслом „Україна єдина“. Під час відкриття виставки Генеральний консул України у Ню-Йорку Ігор Сибіга запропонував присутнім також провести флешмоб. Присутні зібралися біля великого панно з зображенням „Ландшафту війни“ і тримали в руках плякатики з гаслом „Україна єдина“.

Виставку відкрив член ради дитекторів УІА Володимир Гойдиш, який виголосив вступне слово. М. Журавель розповів про творчий задум виставки і характерні особливості експонатів.

У своєму слові мистець подякував Українському Інститутові Америки і В. Гойдишеві, директорці Центру сучасного мистецтва „Білий світ“ (Київ) Тамарі Янович та меценатові Олександрові Яновичеві‚ а також компанії „CARGO Service“ за допомогу при перевезенні експонатів. Виставка триватиме до 14 лютого.

Микола Журавель. „Зомбоскриня“ (інсталяція, дерево, метал, відео, 2015)

Микола Журавель. „Зомбоскриня“ (інсталяція, дерево, метал, відео, 2015)

Коментарі закриті.