17 лютого, 2017

Вимагали захисту журналістів

Начальник поліції области Валерій Лютий та прокурор области Сергій Овчаренко серед журналістів. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 8 лютого відбулася акція солідарности „Ні – безкарності за злочини проти журналістів!”. Кілька десятків черкаських журналістів, попри 15-градусний мороз, вийшли на Соборну площу щоб взяти участь в акції протесту. Журналісти вимагали нарешті притягнути до відповідальности тих осіб, які причетні до побиття фотокореспондента газети „Вечірні Черкаси“ Ігоря Ефімова та інших під час революційних подій.

Досі не покарано жодного правоохоронця з тих, які брали участь у побитті активістів під час Революції Гідности. Зокрема у лютому минає третя річниця від розгону протестувальників на черкаській греблі, коли міліція в бойових обладунках жорстоко розправилась із журналістом. На жаль, потерпілий не зміг впізнати з упевненістю кривдників, тому було притягнено до відповідальности керівника батальйону, який мав би припинити безпідставне побиття громадянина. „Минуло три роки, справа досі триває і в мене немає переконання, що винних буде встановлено”, – сказав І. Єфімов.

Досі не встановлено, хто кинув з четвертого поверху приміщення обласної ради на голову протестувальниці Ользі Галушко квітковий горщик. Не з’ясовано, хто саме з працівників міліції бив і затягував за ноги до обласної ради евромайданівців.

До протестувальників на площу прийшли начальник обласного управління Національної поліції Валерій Лютий та прокурор области Сергій Овчаренко.

„Ми опрацюємо цю інформацію. На даний час працівники поліції не мають права проводити службове розслідування щодо своїх співробітників. Інформацію про справу було зібрано і передано в прокуратуру області“‚ – відповів В. Лютий.

„Кримінальне провадження було порушено за зазначеним фактом і було скероване до суду звинувачення щодо заступника командира батальйону патрульної служби, який був у автобусі, однак не зупинив порушення закону. На жаль, суд не підтримав нашу позицію і був винесений виправдовувальний вирок. Прокуратура области з цим не згодна і внесла апеляцію. Я вважаю, що вирок незаконний, тому ми будемо добиватися його перегляду. Я також не готовий сказати, чи працює хтось із тих міліціонерів у поліції після всіх переатестацій, однак оцінка їхнім діям буде надана, навіть якщо вони пройшли ці переатестації. Доки я прокурор на Черкащині, ніхто безкарно громадян, журналістів чи ні, бити не буде”, – заявив С. Овчаренко.

Щодо справи О. Галушко опитано близько 500 осіб і розслідування триває.

Коментарі закриті.