27 січня, 2017

Видано спогади стрільця УПА

Володимир Чорна-„Маєвий” (перший ліворуч) з бойовими побратимами на Світовому з’їзді-зустрічі вояків УПА в Ню-Йорку (вересень 1987 року) – проректором-деканом факультету права Українського Вільного Університету в Мюнхені Зинoвієм Соколюком-„Семенівим” (посередині) та Іваном Філем (Степан Ґула, „Шеремета”) з США.

У видавництві „Літопис УПА“ вийшла друком у серії „Події і люди“ книга „Володимир Чорна-„Маєвий“. Спогади повстанця з Любачівщини“.

Активний учасник національно-визвольної боротьби Володимир Чорна під псевдами „Малий”, „Маєвий” був стрільцем у сотні „Месники-1” командира „Шума” – Івана Шиманського, а пізніше як сотенний санітар „Маєвий” у сотні „Месники-3” командира „Тучі” – Миколи Тарабана, які діяли на теренах Любачівщини (Закерзоння).

Автор послідовно викладає найважливіші події і факти бойового шляху сотні „Месники-1“, передовсім власної чоти, а також рейду окремої групи з сотні „Месники-3“ на Захід. Представлено характери повстанців у різних бойових та побутових обставинах.

Після переходу на Захід, автор переїхав до Франції. Був надзвичайно активний у житті української громади у Франції, керував церковним хором греко-католицької церкви св. Ольги у Коркійруа, а відтак хором Української Автокефальної Православної Церкви парафії св. Андрія Первозваного у Везін-Шалет. Належав до Об’єднання колишніх вояків УПА США і Канади.

V33PiL_coverВ. Чорна пристрасно любив свою батьківщину і довів своїми діями, що виконав місію, покладену на нього. Помер 25 червня 2015 року і похований на цвинтарі у Везін-Шалет (Франція).

Спогади упорядкував дослідник визвольного руху з Яворівщини Євген Лунь. Книга є свідченням про долі молодих українців у боротьбі за українську державу. Ця пам’ятка повстанської мемуаристики, яка неодмінно буде цікавою як дослідникам боротьби УПА і підпілля ОУН, так і усім, хто цікавиться героїчним минулим України, присвячена 75-літтю УПА та 70-літтю Великого рейду УПА до Західної Німеччини.

Коментарі закриті.