20 жовтня, 2016

Видали книжку про Івана Дзюбу

Надія Частакова підписує книгу „Іван Дзюба: дух і творчість“.

КРОПИВНИЦЬКИЙ, Кіровоградська область. – 29 жовтня у обласній науковій бібліотеці ім. Дмитра Чижевського відбулася презентація книжки молодого філолога Надії Частакової „Іван Дзюба: дух і творчість“. Роботу високо оцінив Богдан Гаврилишин і з підтримкою його фонду книга вийшла у видавництві „Пульсари“.

Вихованка нині покійного, але добре знаного у місті проф. Василя Марка Н. Частакова, розповідаючи про свою книгу, зупинилася на життєвих віхах І. Дзюби, наголосивши на його культурному виборі на користь українства. Рідні краї І. Дзюби – Волноваха та околиці, де зараз триває протистояння з Росією, де гинуть українці. Закінчивши російську школу, факультет російської філології, І. Дзюба знав українську культуру у її органічній природності і не лише прийняв її серцем, а й інтелектуально розітнув найбільшу виразку – фальшивого інтернаціоналізму.

Проф. Григорій Клочек, один з наставників авторки книги, розповів про своє особисте знайомство з І. Дзюбою і поставив філософське питання: у якій формі має постати новий інтелектуальний провід, що допоможе нам відійти від наростаючої безперспективности та невіри у власні сили?

Н. Частакова відходить від академічного літературознавства, шукає у творчому спадку І. Дзюби моральну основу, підкреслюючи необхідність залишатися собою у найкритичніших ситуаціях. Ця книга про того, хто свого часу виводив українців із інтелектуального мороку, стане орієнтиром для молоді та еліти краю.

Коментарі закриті.