5 лютого, 2016

Видали книгу Олени Звичайної

Перший проректор Острозької академії Петро Кралюк під час презентації книги Олени Звичайної „Миргородський ярмарок”. (Фото: Євген Мальчик)

ОСТРОГ, Рівненська область. – В Острозькій академії 26 листопада до Дня пам’яті жертв голодоморів відбулася презентація книги письменниці Олени Звичайної „Миргородський ярмарок“, яка побачила світ у видавництві університету.

Ім’я письменниці О. Звичайної (Дельгівської, у заміжжі – Джуль) практично невідоме в Україні. За словами проф. Петра Кралюка, це одна з „білих плям“ в історії нашої літератури і водночас – вияв кричущої несправедливости. Адже за рівнем таланту ця письменниця могла б стати врівень з клясиками української літератури ХХ ст.

Народилася письменниця в Проскурові (нині – Хмельницький) у 1902 році. Батько її був адвокатом, мати – вчителькою. О. Звичайна закінчила гімназію в Харкові з відзнакою, навчалася у Київському інституті народної освіти. Одружилася з учасником національно-визвольної боротьби Михайлом Джулем, якого було репресовано як „ворога народу“.

Літературну діяльність почала вона в 1942 році. Еміґрувала спочатку до Німеччини, потім до США. Саме в еміґрації були опубліковані її збірки оповідань, повісті, романи. Померла письменниця 1985 року у США.

Одним із найкращих творів О. Звичайної є оповідання або ж міні-повість „Миргородський ярмарок“. Події оповідання відбуваються в Миргороді, де зберігається пам’ять про гоголівських персонажів, зустрічаються ситі радянські номенклятурні курортники й опухлі від голоду українські селяни, які продають тут вишивані сорочки, плахти. Курортники, відповідно, за безцінь купують ці вироби.

„Миргородський ярмарок – це й трагедія на тлі голодних смертей і водночас прощання з традиційною українською селянською культурою, яку нова радянська еліта цинічно використовує“, – зауважив П. Кралюк.

Ідея перевидання книги належить українським патріотам, які проживають у Канаді, Оксані і Ярославові Соколикам. Завдяки їхнім старанням вийшли у світ твори Уласа Самчука і „Миргородський ярмарок“ саме в Острозькій академії.

Коментарі закриті.