8 грудня, 2016

Видали Білу книгу „Крим після анексії“

КИЇВ. – У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України 22 листопада презентували Білу книгу „Крим після анексії. Державна політика, виклики, рішення та дії“ з участю міністра Вадима Черниша, першого заступнка Юсуфа Куркчі, представників міністерств та відомств а також громадськості.

Біла книга – це результат експертної роботи фахівців Українського незалежного центру політичних досліджень, спрямованої на розробку стратегії України з деокупації Криму. У виданні проаналізовано процес формування політики України стосовно Кримського півострова, а також дії Росії після анексії.
„Російська влада дуже швидко намагалась уніфікувати Крим до інших реґіонів Росії. Начебто, цей період тривав один-два роки, але з окремих речей він продовжений до 2019 року. Це майнові питання, питання лісового господарства, навіть питання пожежних структур. Тобто не так легко Крим „перетравлює“ окупаційна влада. Крім того, Крим став одним з найбільш дотаційних реґіонів Росії, конкуруючи з Чечнею та Інґушетією. Так звана автономність кримської влади дійсно є „так званою“, тому що рішення та кадри органів виконавчої влади визначаються на рівні уряду Росії, а не місцевої влади“, – зазначила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

Водночас, експерт звернула увагу на брак інформації про політику України щодо Криму, передусім для населення окупованого півострова. Як приклад було наведено вступ до українських вищих шкіл кримської молоді. Не дивлячись на створення пільгових умов вступу, кількість студентів з Криму не перевищує 200. Причиною цього експерт назвала, передусім, брак інформації серед кримчан про можливості, які їм надає Україна.

У документі також проводиться аналіза поточної політико-правової ситуації, яка склалася з моменту окупації: статус окупованої території, захист громадян та їхніх майнових прав, статус санкцій відносно країни-аґресора. Також розглядається, яку інформаційну, освітню та соціяльну політику проводить на півострові окупаційна влада і що цьому може протиставити Україна.
 

Коментарі закриті.