15 вересня, 2016

Вивчаймо українську мову

Доктор філологічних наук Олександер Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС. Початок у „Свободі“ 22 січня‚ 12 лютого‚ 4 березня‚ 15 квітня, 13 травня‚ 8 липня і 19 серпня.

Чи слова володілець і власник є синонімами?

Слова володілець і власник не є синонімами. Володіння – один з аспектів права власности, поряд із використанням і розпорядженням. Саме тому в цивільному праві особа може бути володільцем, не бувши при цьому власником.

Слово володілець є однією з найгірших кальок з російської мови. Тому в загальнонародній мові в такому випадку краще казати тимчасовий власник.

Як буде в родовому відмінку словосполучення кримські татари: кримських татар чи татарів?

Родовий відмінок множини від татари – татар. Нульове закінчення мають іменники з суфіксом -ин-, який випадає в називаному відмінку множини: болгарин – болгари, родовий відмінок – болгар. Так само вірменин – вірмени, вірмен, татарин – татари, татар. Але чех – чехи, чехів; француз – французи, французів. Отже, кримські татари – кримських татар.

Який прикметник від топоніма Мангуш? 

Від Мангуш прикметник буде мангуський, як від чуваш – чуваський.

Чи має право на життя слово цьогоріч? Останнім часом його дуже активно вживають журналісти. 

Цей прислівник має право на існування в українській мові. Цьогоріч утворене від цього року, цьогорічний, отже ні про яку річ або предмет тут не йдеться. До речі, слово річ у значення мова в сучасній українській мові застаріле. Погано лише, що використовуючи цьогоріч, журналісти забувають про його синоніми: цього року, у цьому році.

Чи треба ставити крапку після скорочення гривня – грн. Державний стандарт України подає без крапки, а от у підручниках математики її ставлять. Як правильно?

Щодо крапки після грн, то згідно зі стандартом, її ставити не потрібно.

 

Свої запитання надсилайте на адресу [email protected], вказавши в темі листа „Запитання до професора Пономарева“. Якщо ви хочете запитати про значення котрогось слова, будь ласка, спочатку загляньте до словника – можливо, там уже є відповідь на ваше запитання.

Коментарі закриті.