19 серпня, 2016

Вивчаймо українську мову

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів ВВС. Початок у „Свободі“ 22 січня‚ 12 лютого‚ 4 березня‚ 15 квітня‚ 13 травня і 8 липня.

Чи є відмінність у наголошуванні слова судно в різних значеннях?

Немає. І плавний засіб, і посуд для хворих людей з обмеженими можливостями мають наголос на останньому складі: судносудна, як вікновікна, відровідра. Але з числівниками два, три чотири наголошуємо два, три, чотири судна.

Як перекласти з російської мови предъявлять спрос и предъявитель?

Предъявлять спрос – ставити вимогу. Предъявитель – пред’явник.

Яка різниця у поняттях ваги і терези?

Прилад для зважування – ваги. А з коромислом – терези.

Як правильно: рази чи рази?

Іменник раз у множині має наголос на другому складі – рази. Але з числівниками два, три, чотири кажемо рази.

Чи дерева квітнуть чи цвітуть? 

Словник української мови подає дієслова квітнути й цвісти як синоніми – розкриватися, розпускатися (про квіти). Тож про дерева можна сказати, що вони й квітнуть, і цвітуть.

Як кликати Іллю та Ігоря?

Від власних імен Ілля та Ігор кличний відмінок Іллє, Ігорю (як лікар – лікарю).

Чи є різниця у словах прискорення і пришвидшення?

Слово прискорення словники подають поряд із пришвидшення. Але лексемі пришвидшення потрібно віддати перевагу. На позначення близького часового відтінку маємо синоніми: швидко, незабаром, невдовзі, скоро, хутко.

Як вимовляти: готуєшся чи готуєсся?

Одним із правил української ортоепії є уподібнення шиплячого наступному свистячому звукові. Тож при написанні готуєшся, дивишся, збираєшся потрібно вимовляти готуєсся, дивисся, збираєсся.

Чи надмірне скупчення транспорту на дорогах можна називати корок?

Як правило, таку ситуацію звуть затор, але не варто засуджувати й тих, хто каже корок, адже в мові є багато слів, уживаних у переносному значенні. До цього просто потрібно звикнути. Не варто тягти в українську мову ще й слово пробка.

Чи горнятко, кобіта є галицькими діялектизмами?

Ці слова не всі є галицькими діялектизмами. Горня, горнятко – малий горщик, кватирка – шибка у вікні, яку відчиняють для провітрювання, давно стали літературними. Креденс – буфет для посуду – на сучасний період є застарілим. А кобіта – досить поширений у Галичині полонізм.

Чому наприкінці пишемо разом, а на початку – роздільно.

Прислівники напочатку й наприкінці пишемо разом, а коли йдеться про іменник з прийменником – роздільно. Порівняймо: „Напочатку співачка зробила кілька музичних вправ, а потім почала репетицію сольного концерту“ і „На початку осени погода була ще цілком літня“.

Свої запитання надсилайте на адресу [email protected], вказавши в темі листа „Запитання до професора Пономарева“. Якщо ви хочете запитати про значення котрогось слова, будь ласка, спочатку загляньте до словника – можливо, там уже є відповідь на ваше запитання.

Коментарі закриті.