21 липня, 2016

Вибори у США і українське питання

В зв’язку з майбутніми виборами у США, зокрема президентськими та до Конґресу, американські громадяни українського походження повинні адресувати кандидатам ті питання‚ котрі викликають нашу занепокоєність і водночас представляють об’єктивний інтерес для усіх американських виборців. Передусім ідеться про повноту інформаційної бази даних‚ що мають важливе значення для українсько-американського виборця.

Що саме слід враховувати? Антиросійські санкції‚ особисті і галузеві‚ мали значний вплив на російську економіку, і‚ можливо, загальмували подальшу російську аґресію, проте не змусили Росію вивести свої війська з української території. Очевидно‚ економічні проблеми вплинули на російське населення, але не на олігархів. Зокрема Володимир Путін і його найближче коло досить захищені наявними фінансовими резервами. Оскільки саме В. Путін був головним архітектором цієї аґресії проти сувереної України‚ санкції повинні тривати до повного виведення російських військ і російського озброєння з усієї території України, тобто не лише з Донбасу‚ але й з Криму. Крім того, персональні санкції повинні бути спрямовані проти В. Путіна, його родини і його найближчого оточення.

Росія дуже багато зусиль і ресурсів витрачає на дезінформацію та пропаґанду. Російський журналіст і син колишніх радянських дисидентів Пітер Померанцев написав книгу на цю тему під назвою: „Ніщо не істинно і все можливо“. У той час‚ як російська дезінформація може здатися примітивною для поінформованої людини, сама її постійність і методичність значно впливає на світову громадську думку. Сполучені Штати не повинні стояти осторонь боротьби з російської дезінформацію. На жаль‚ досі занадто мало було зроблено в зв’язку з цим.

Відтоді‚ як Росія вторглася в Україну в лютому 2014 року, в Україні налічується понад 10 тис. жертв, як військових, так і цивільних осіб. Сполучені Штати надали Україні велику допомогу в економічній та гуманітарній сферах. Проте, не дивлячись на рішення Конґресу, Президент Барак Обама не квапиться з наданням Україні летальної зброї через НАТО. Захисні окуляри, ковдри і бронежилети є важливими, але вони просто неадекватні на тлі російських танків і ракет. Оборонна антиракетна і протитанкова зброя – ось що потрібно Україні.

Президент України Петро Порошенко заявив, що це не є чисто українська війна, оскільки Росія загрожує не тільки Україні, але і країнам-членам НАТО, навіть з перспективою використання свого ядерного потенціялу. Україна готова виступати в якості першої лінії оборони і захистити Европу від російської аґресії, але потрібні ефективні інструменти, щоб зробити це.

Було висловлено припущення, зокрема лівими політичними силами в Европі‚ що розширення НАТО в східній Европі посилить російську аґресію. Проте, факти підтверджують, що в квітні 2008 року на саміті НАТО в Букарешті Україна і Грузія повинні були отримали свій плян дій щодо членства в НАТО, але не отримали через німецьку і французьку позиції. Проте це не зупинило Росію. У серпні 2008 року вона вторглася в Грузію‚ а в 2014 році – в Україну. Тим часом і сьогодні Україна і Грузія не є ближчими до членства в НАТО, ніж вони були в 2008 році. На щастя, Росія не вторглася в інші країни східньої Европи, яким було надано членство в НАТО.

З огляду на ці історичні факти, слід визнати‚ що членство в НАТО виявилося стримуючим чинником, а не стимулом для російської аґресії. Україні і Грузії та, можливо, Молдові, яка постраждала від російської аґресії в Придністров’ї, повинен бути наданий прискорений плян набуття членства в НАТО. Останній саміт НАТО у Варшаві не спромігся розглянути це питання.

З того моменту‚ як Росія вторглася в Україну в лютому 2014 року‚ Рада Безпеки ООН зустрічалася понад 30 разів з цього питання. Дебати в кожному випадку були проукраїнські‚ хоч ООН і не змогла діяти відповідно – перешкодою було російське вето. Росія є одним з п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН. Російське право вето в тих випадках, коли питання стосується аґресії Росії проти інших країн, повинне бути нівельоване, або переголосоване двома третинами голосів Генеральної Асамблеї ООН, або застосований будь-який інший механізм.

Ці та, можливо, інші питання, як от боротьба з корупцією в Україні‚ повинні бути в центрі уваги США в короткотривалій і довшій перспективі.

Український Конґресовий Комітет Америки, як центральний представницький координаційний орган українських американців, очолює зусилля в цьому напрямку. Проте, для того, щоб ці зусилля були ефективними, потрібна активна участь усього українського американського співтовариства. З огляду на небезпеку, яку представляє Росія для інших країн східньої Европи, це спонукає нас до взаємодії з усіма іншими східньо-европейськими громадами в Сполучених Штатах.

Виборні посадові особи прислухаються до голосу бюрів УККА у Вашінґтоні і Ню-Йорку. Але важливо‚ щоб наш голос був почутий вчасно. Активний електорат може бути впливовим. Поінформована вибрана посадова особа може бути корисною.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.