29 вересня, 2016

Вибори в Росії і Україна

18 вересня провладна партія „Єдина Росія“ здобула більшість на виборах до Державної думи і тепер матиме більше половини місць у парляменті, до якого увійшли також партія Володимира Жириновського, комуністи і „Справедлива Росія“. Опозиційні партії до нової Думи не пройшли. Участь на російських виборах склала близько 47 відс. Рекордно низькою вона в Москві та Санкт-Петербурзі. Це теж було стратегією партії Володимира Путіна, яка посилювала серед молодих виборців переконання, що голосувати не варто, бо нічого не зміниться. А людей старшого віку заманювали подарунками, екскурсіями, ностальгічними споминами про СРСР, до якого їх поверне В. Путін. І брехнею про гірку долю України, яку захопили „бандерівці“.

Проте це була сумнівна перемога, тому що молодь, яка не прийшла на вибори, стала фактичною опозицією до влади. Деякі політичні оглядячі кажуть, що варто було авторитарній владі допустити до парляменту опозиційні партії, щоб потім на них перекласти звинувачення у жахливому стані економіки, у зубожінні народу. Оточення В. Путіна живе лише жагою сьогоденної влади, але при цьому з страхом дивиться на Україну. Режим з новим парляментом продовжить аґресію проти України і залякування свого населення уявною загрозою Майдану.

В Україні теж бували часи, коли від парляменту нічого не залежало. Депутати слухняно голосували за закони, які пропонувала президентська адміністрація. Але сталася Революція Гідности, яка зруйнувала авторитаризм, і саме Майдан і парлямент змогли взяти на себе відповідальність за збереження держави.

Наразі в Росії революції бути не може. Діяльної опозиції немає. Путінський режим переслідує найменші прояви дисидентства, посилює каральні структури. Організація з безпеки і співробітництва в Европі зазначила обмеження основних прав і відсутність реальної політичної альтернативи в Росії. Політичні союзники В. Путіна підготували ґрунт для того, щоб В. Путін зміг у четвертий раз зайняти президентський пост. У Европейському Союзі теж відзначили погіршення ситуації із забезпечення прав людини та станом демократії в Росії.

Водночас посилення тиску збільшує незадоволення народу і опір‚ в зубожілій Росії поволі назріває вибух суспільства. Якщо росіяни вийдуть на вулиці, то це буде вже не повстання, а російський бунт з звичними проявами варварства. А потім прийде період ще лютішої диктатури і репресій, як це не раз бувало. Зокрема й проти української діяспори в Росії. У росіян просто немає історичного виходу, тому що вони наразі нездатні обрати інституції, яким довіряли б у критичний момент. Варто їм подивитися на Україну.

Верховна Рада України вирішила не визнавати леґітимність виборів до Державної Думи Росії. За таке рішення проголосували 264 депутати.

Коментарі закриті.