8 січня, 2016

Ветеран УПА відзначив 90-річчя

БЕРЕЖАНИ, Тернопільська область. – Ветеранові ОУН і УПА, в’язневі сталінських таборів, Степанові Беготі в грудні виповнилося 90 літ. Він народився 3 грудня 1925 року в селі Баківці Львівської области. Навчався в гімназії та учительській семінарії в Рогатині. Багато років працював лісівником.

Під час Другої світової війни, в урочищі Бунчі, в серпні  1944 року‚ була організована сотня „Берези“, в яку вступило понад 100 вояків. 9 вересня  1944  року відбувся бій між УПА і військами НКВД. Напередодні бою члени сотні УПА „Берези“ одержали наказ покинути свої місця й перейти в Любишанські ліси, щоб об’єднатись із сотнями „Крилатих“. С. Бегота входив до підстаршинської школи „Крилатих“.

Однак навколишні ліси й села були вже забльоковані військами НКВД. У бою загинуло понад 100 мужніх українських бійців. Юного С. Беготу вороги схопили й відправили до катівні у Львові, тримали в карцері, де він втратив здоров’я, не раз прощався з життям. Більшість невинних в’язнів була розстріляна без суду і слідства. Після тривалих страждань С. Бегота повернувся в рідну Україну.

У день 90-річчя його привітали представники місцевої влади, медичної служби, вручили подарунок, пообіцяли підтримку.

„Ми з дружиною щодня молимося за наших військових, котрі захищають Україну від ворога на Донбасі. Треба швидше виганяти з української землі москалів-окупантів. Я вірю, що нашим воїнам це під силу. Ми повинні наслідувати мужніх патріотів, котрі борються за те, щоб Україна стала державою національної перемоги й справедливости“, – сказав ветеран.

Коментарі закриті.