16 грудня, 2016

Вели мову про окупацію України

Історик-політолог Олександер Палій (в центрі) з істориком Романом Ковалем та учасником визвольної війни Миколою Тихоновим (зліва).

КИЇВ. – В столичному готелі „Київ“ 2 грудня відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція „Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення“. В ній взяли участь автори виданих видавництвом „МП Леся“ за рахунок Благодійного фонду ім. Івана Лозового наукових розвідок – авторитетні історики, політологи, дипломати та громадські діячі Павло Гай-Нижник, Олександер Палій, Володимир Василенко, Станіслав Кульчицький, Леонід Залізняк, Людмила Чекаленко, Богдан Галайко, Григорій Омельченко, І. Лозовий, Василь Шкляр, Роман Коваль, Антін Мухарський та ряд інших науковців.

Між учасниками конференції виникла дискусії, чи можна продовжувати й надалі в офіційних документах називати війну між сучасними Україною та Росією дивною з усіх точок зору абревіятурою АТО. Й більшість учасників, особливо з багатолітнім військовим та дипломатичним досвідом‚ переконано довели, що поняття АТО абсолютно неприйнятне для означення військово-окупаційних дій Росії як у Криму‚ так і частині Донбасу. Це війна, і не просто війна, а війна цивілізацій!

Самоусвідомлення України й українців починається з усвідомлення, що вони не просто „не Росія“, а що вони анти-Росія! Тому швидка інтеґрація до цивілізованого Заходу – єдиний шлях самозбереження української нації, гаслом якої повинен стати перефразований заклик Миколи Хвильового: „Геть від Москви, назад в Европу!“.

Коментарі закриті.