15 липня, 2016

Вели мову про майбутнє фльоти

Учасники зустрічі (зліва): капітан третього ранґу Олександер  Калько‚ командир тральщика „Черкаси“ капітан другого ранґу Юрій Федаш‚ заступник командира батальйону морської піхоти майор Олексій Нікіфоров‚ курсант Військово-морської академії старший матрос Олександер Красюк.

ЧЕРКАСИ. – День Військово-морських сил (ВМС) України відзначили у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького. Круглий стіл „Військово-морська фльота України: історія, сьогодення, перспективи“ провели 29 червня з ініціятиви університету, обласної організації Спілки офіцерів України, Крайового товариства Українського козацтва та Осередку Наукового Товариства ім. Шевченка (НТШ) у Черкасах.

Привітав учасників зустрічі проректор з наукової, іноваційної та міжнародної діяльности Сергій Корновенко.

Голова Осередку НТШ у Черкасах, проф. Віталій Масненко зазначив, що тема розмови особливо актуальна нині, коли Україна формує нові армію та фльоту. Він зазначив: „У нас є той потенціял, який дозволить захистити нашу державу, її громадян і стати членом европейської спільноти. Але для цього важливо знати нашу історію та військові традиції“.

Представник обласної організації Спілки офіцерів України і викладач катедри військової підготовки університету капітан третього ранґу Олександер Калько зазначив, що російська аґресія проти України стала тим „крижаним дощем“, який змусив керівництво держави переглянути стратегію розвитку Збройних сил України, відродження військово-морського потенціялу держави.

Про історію української військової фльоти розповів професор катедри історії України Юрій Присяжнюк.

Виступив перед земляками Олександер Красюк із села Боровикового, що на Звенигородщині, який у 2014 році під час підняття російського прапора на пляцу академії ім. Нахімова в Криму разом з кількома курсантами заспівав гимн України. Нині він курсант факультету військово-морських сил Національного університету „Одеська морська академія“.

Леґендарний командир незламного тральщика „Черкаси“, почесний громадянин міста Черкаси, капітан другого ранґу Юрій Федаш виступив з доповіддю про бойову діяльність кораблів 5-ої бриґади у лютому-березні 2014 року та перспективи розвитку фльоти‚ розповів про її значення для зміцнення обороноздатности, відновлення територіяльної цілісности України‚ окреслив також шляхи поповнення корабельного складу та морського озброєння України, яка нині значно поступається російській Чорноморській фльоті.

Про ВМС в умовах російської аґресії та окупації Криму у 2014 році розповів леґендарний морський піхотинець, майор Олексій Нікіфоров, випускник Черкаського національного університету, який на той час був заступником командира батальйону, забльокованого російськими військами.

Викладачі військової катедри університету привітали гостей та висловили упевненість у майбутньому Збройних сил України, ряди яких і самі незабаром поповнятимуть, готуючи старшин запасу.

Коментарі закриті.