5 лютого, 2016

Бі-Бі-Сі: фільм про збагачення Путіна

Кадр з фільму: палац Володимира Путіна біля Геленджика на Кавказі.

25 січня Бі-Бі-Сі у телепрограмі „Панорама“ показала 30-хвилинний викривальний фільм про російського президента під назвою „Таємні багатства Путіна“, в якому розповідається‚ яким чином Володимир Путін збагачувався, займаючи посаду Президента Росії і як він опинився серед найбагатших людей плянети, використовуючи свою владу. Кореспондент Бі-Бі-Сі Ричард Білтон взяв численні викривальні інтерв’ю у колишніх діячів Кремля‚ які погодились розповісти, як збагачувався В. Путін і де саме заховані його багатства.

Р. Білтон побував у Санкт-Петербурзі‚ де у комунальній квартирі з однією вбиральнею і кухнею для усіх родин зростав В. Путін. Злидні дитинства породили у нього потяг до збагачення за будь-яку ціну. Після розпаду КҐБ‚ у системі якого кар’єра В. Путіна була невдалою‚ він спромігся влаштуватися у адміністрації Санкт-Петербурґу‚ де з групою однодумців розпочав незаконні оборудки‚ які принесли перші статки.

Макс Фридзон з Ню-Йорку розповів про ці оборудки В. Путіна. Вони заснували так званий „ХХ трест“‚ проти якого було порушено кримінальну справу‚ котру припинили після переїзду В. Путіна до Москви‚ а слідчого звільнили. Компанія спорудила для В. Путіна будинок в Торев’єха (Еспанія). Вже тоді з ним співдіяли Віктор Зубов‚ Дмитро Медведєв‚ Віктор Іванов‚ Ігор Сечин‚ Олексій Мілер‚ котрі потім рушили з ним до Москви‚ посіли відповідальні позиції і швидко збагатилися.

В. Путін очолив ФСБ – спадкоємницю КҐБ‚ яка відкрила йому нові можливості збагачення і шлях до президентського крісла‚ а також навчила приховувати джерела збагачення. Про те‚ як це сталося‚ у фільмі розповів колишній приятель В. Путіна Сергій Пуґачов‚ котрий живе у Ніцці. Тепер статки В. Путіна обчислюються у 40 млрд. дол. У телефонних розмовах про таємні рахунки і контакти В. Путіна його називали „Михайло Іванович“.

Першим співрозмовником Р. Білтона став Сергій Колесников‚ який збирав гроші з російських олігархів, в тому числі з Романа Абрамовича, ніби на охорону здоров’я. За цi гроші звели палац В. Путіна біля Геленджика на Кавказі. Лише Р. Абрамович передав йому 203 млн. дол. і яхту за 37 млн. дол. Колишній керівник „Совкомфлоту“ Дмитрии Скарґа заявив, що це він передавав В. Путінові яхту „Олімпія“ від Р. Абрамовича. Утримання яхти йшло з державного бюджету.

Збагатилися й особисті друзі президента Сергій Ролдуґин‚ Юрій Ковальчук‚ Володимир Якунін‚ брати Борис і Аркадій Ротенберґи.

Слово було надане представникові Департаменту фінансів США Адамові Шубинові, який підтвердив, що Вашінґтон давно зауважив, як збагачуются В. Путіна і його друзі за рахунок Росії. В. Путін контролює усіх багатіїв Росії і недогідливих усуває з свого шляху‚ як це сталося з Михайлом Ходорковським. У фільмі В. Путіна назвали „царем‚ який розграбував свою країну“.

Бі-Бі-Сі підготувала також цей фільм з російським перекладом‚ щоб росіяни дізналися про свого провідника. Переклад виконали Арсен Свинцов і Тася Никитенко.

Коментарі закриті.