3 березня, 2017

Бюджет Фундації в 2016 році

В 2016 році 80 осіб прислали Фундації 44,545 дол. пожертв на різні цілі. З каси Фундації в 2016 році видано 120,770 дол. на видання різних книг відомих осіб України та на допомогу воякам, що ставлять опір російським терористам на Донбасі, на лікування поранених вояків, видавництвам, студентам, сиротам, на конкурси української мови, газетам, журналам та деяким установам діяспори. Прізвища жертводавців та суми і цілі пожертв Фундація подавала щомісяця на сторінці в газеті „Свобода“ та в бюлетені Фундації.

Старанням Сергія Козака, представника Фундації на Полтавщині, який 10 років був редактором газети „Українські Вісті“, що виходила в Дітройті, а після припинення її виходу, повернувся в Україну й був редактором „Літературної України“, а тепер є редактором бібліотеки ім. Івана Багряного в Києві, видано при фінансовій допомозі Фундації й передано до бібліотек України багато книг, зокрема М. Тимошика, М. Наєнка, статті І. Багряного „На порозі прийдешнього“, чотири томи „Раритети української діяспори“, біобібліографічний покажчик „Іван Багряний: український письменник і політичний діяч“, „Народжений для бою“ – до 110-річчя І. Багряного, „На берегах Хоролу і Сули – полтавські шляхи Тараса Шевченка“, „Коли заговорить душа“ Леоніда Талалая та інші.

В місто Дніпро представникові Фундації Фіделю Сухоносові вислано близько 20 тис. дол. для вояків на сході України, на лікування поранених вояків, на пачки харчів для родин вояків, що ставлять опір терористам на Донбасі, сиротам, на конкурси творчої молоді, на видання книги Михайла Дзвінки „Не заколисуйте людей утопіями“ та „Українські воїни добра і правди“, на відзначення річниці І. Багряного та на пресовий фонд журналу і бюлетеня „Наша Церква Київський Патріярхат“.

В Києві, в газеті „Слово Просвіти“, відбувся конкурс „Золотий бумеранґ“, про який подбав представник Фундації в Києві Олександер Шугай. Було виділено нагороди конкурсантам на передплату на рік газети „Слово Просвіти“. Він також робить старання, щоб поставити пам’ятник І. Багряного в Охтирці й на це Фундація дала 5,000 дол.

Видавництву „Смолоскип“ дано гроші на видання книги „Антологія української літератури“, для студентської молоді, сестрі Василя Стуса та на лікування редактора видавництва „Смолоскип“ Наталі Ксьондзик 2,500 дол. Разом „Смолоскипові“ вислано 10,600 дол.

Товариству української мови, яке чолює Віра Боднарук, передано 9,000 дол. для допомоги „Просвіті“ в Україні. Лізі Українських Меценатів, членом якого є Фундація, яка кожного року влаштовує конкурси української мови, вислано 7,520 дол.

На видання двох книг „Зоряний кристал“ та „Соціяльна інформатика“ редакторові журналу „Універсум“ Олегові Романчукові‚ представникові Фундації в Львові‚ вислано 4,570 дол. Менші суми переслано через фірму „Міст“ журналові „Березіль“ в Харкові, газетам „Літературна Україна“, „Світ-інфо“, яку редаґує представник Фундації в Чернігові Петро Антоненко та „Промінь Просвіти“ в Кривому Розі. Також дано гроші на видання книг Олега Чорногуза, Фелікса Хмельковського „Щоденник лейтенанта“ та Галини Могильницької „Учителі брехні під маскою захистників православ’я“.

До ЗУАДК вислано 3,500 дол. для війська, лікування вояків та для сиріт України.

В 2016 році присуджено премію ім. І. Багряного та 1,000 дол. нагороди за визначний внесок у розбудову державної незалежности України Володимирові Базилевському – поетові, публіцистові та літературному критикові.

Менші суми вислано різним оранізаціям, а саме 600 дол. – Фундації Києво-Могилянської Академії, 500 дол. – до УВАН, 500 дол. Фундації „U.S.-Ukraine“ та 200 дол. Українському Національному Музеєві в Чикаґо. Були вислані гроші в різні міста України для лікування хворих осіб та дітей.

Коментарі закриті.