28 квітня, 2017

Будівлі постали в мініятюрі

Скульптор Владислав Димйон та Тетяна Курко біля моделі будинку Панаса Щербини. (Фото: Олександер Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 10 квітня перед двома найстарішими будинками міста Палацом одружень (будинком Панаса Щербини) та Музеєм „Кобзаря“ (будинком братів Андрія та Юхима Цибульських) встановлено дві мініятюрні копії споруд з написами трьома мовами – українською, англійською та шрифтом Брайля з думкою про незрячих.

Будинок П. Щербини побудований у 1892 році для черкаського підрядника‚ опісля зданий в оренду земському управлінню. За будинком відкрито пам’ятник Василеві Симоненкові.

В будинку черкаських купців А. та Ю. Цибульських 18-22 липня 1859 року перебував Тарас Шевченко. Після реконструкції у ньому розміщувалися банківські установи, а тепер – Музей „Кобзаря“ Т. Шевченка.

Обидві мінікопії створив з бронзи черкаський скульптор Владислав Димйон в точності до ориґіналу. Їх поставили на колони з сталі.

„Не ми перші, хто виконав такі речі зі шрифтом Брайля‚ – розповів В. Димйон. – Подібні скульптури є тільки у Львові. У подальшому на вулицях міста можуть з’явитися міні-копії готелю „Слов’янський”, будинку Городецького – приміщення першого в Черкасах громадського банку“.

Першою шрифт Брайля прочитала черкащанка Тетяна Курко. Жінка говорить, що тепер, відчуваючи скульптури на дотик, вона уявляє, які ж вони насправді.

Коментарі закриті.