2 червня, 2016

Буде видання з еміґраційної періодики

Державні чинники України, Польщі і Словаччини оголосили різні проєкти, зокрема видавничі, які сприяли б національній свідомості українців, вивченню різних сторінок української історії, що розкривають злочинну кремлівсько-російську політику щодо України. За пройдені роки Україна, Польща і Словаччина зробили ще дуже мало.

Два роки тому Сергій Козак‚ колишній редактор газети „Українські Вісті“, що виходила в Дітройті, а пізніше, як повернувся в Україну, редактор „Літературної України“ в Києві, відомий журналіст, письменник та науковець звернувся до Інститутів національної пам’яті Польщі та Словаччини, які зацікавленні у виданнях української діяспори‚ щоб видати книги на ті теми.

Цього року вищезгадані інститути Польщі й Словаччини дали згоду на видання таких праць й надали три чверті фондів на видання чотирьох томів раритетів української діяспори. Ті книги є готові до друку. Передмову до них написав Іван Дзюба. На видання книг Фундація ім. Івана Багряного дала додатково 5,000 дол.

До цих чотирьох книг увійшли рідкісні матеріяли, що розкривають повний зміст українських періодичних видань, зокрема „Свободи“ та „The Ukrainian Weekly“, особливість яких полягає в тому, що всі вони виходили в світ далеко за межами України в роках 1945-2000 роках. Йдеться про видання, які розшукав, зібрав і впорядкував С. Козак з архівів Австрії, Німеччини, США та Канади. З поміж них це „Українські Вісті“ (Німеччина і США), „Нові Дні“ (Канада), „Пороги“ (Арґентина), „Київ“ (США), „Літаври“ і „Звено“ (Австрія), „Арка“, „Вежі“, „Літературно-Науковий Вісник“, „Заграва“, „Літературний Зошит“, „Рідне Слово“‚ „Світання“ (Німеччина) та інші часописи української діяспори. Усі вони створюють літопис багатолітнього буття українців поза Україною, постають частиною боротьби за українську незалежну державу, за національну ідею, добре уявлення про яку й дає це фундаментальне видання.

Інформація про тисячі імен і подій, що містить чотиритомне дослідження, могла б бути назавжди втраченою, якби не ця унікальна, зладнана впродовж 20 років праця, завдяки якій цілий материк української культури повертається до наукового та інформаційного обігу. Ретельно зібраний і сумлінно впорядкований матеріял є цінним джерелом для вивчення громадсько-політичних, наукових, освітніх, мистецьких, церковних, а також літературних організацій української еміґрації, зокрема Мистецького Українського Руху (МУР) та Об’єднання Українських Письменників „Слово“, хроніки різноманітних подій і змісту книжкових та періодичних видань.

Водночас чотиритомник рясніє біобліографічними документами, що дасть змогу уточнити життєписи громадсько-політичних діячів, акторів, науковців, письменників та священиків. Книги містять низку важливих відомостей, що знайдуть безпосереднє втілення в лексикографічній та енциклопедичній сферах, і стануть справжньою знахідкою для всіх, кого цікавить історія розселення українців за кордоном, а також многогранна проблематика їхнього громадсько-політичного й літературно-мистецького життя в діяспорі.

Коментарі закриті.