23 квітня, 2016

Боронімо кримських татар

13 квітня так званий прокурор Криму Наталія Поклонська винесла рішення про призупинення діяльности Меджлісу кримських татар. Вона зажадала визнати Меджліс екстремістською організацією.

Кримські татари населяють Крим з давнини. Держава кримських татар — Кримське ханство існувала з 1441 до 1783 року, коли Крим захопила Росія. Гноблення з боку російської адміністрації спричинило масову еміґрацію кримських татарів до Османської імперії. Це стало причиною занепаду сільського господарства і практично повного знелюднення степової частини Криму.

У 1917 році після Лютневої революції в Росії був скликаний перший Курултай (з’їзд) кримськотатарського народу, що проголосив курс на створення незалежної багатонаціональної Кримської народної республіки. Гасло голови першого Курултаю Номана Челебіджіхана було: „Крим — для всіх кримлян“. Але Н. Челебіджіхана розстріляли більшовики 23 лютого 1918 року. 1937 року було репресовано більшу частину кримськотатарської інтелігенції. 18 травня 1944 року за наказом Сталіна весь кримськотатарський народ був депортований з Криму. До Криму переселили росіян.

Верховна Рада України своєю постановою від 12 листопада 2015 року визнала депортацію кримців у 1944 році геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

На відміну від інших народів, депортованих 1944 року і повернених на батьківщину, кримським татарам було заборонено переїздити до Криму до 1989 року. Тоді зародився національний рух за право повернення народу до Криму. Активну боротьбу вели Мустафа Джемілєв, Юрій Османов, Петро Григоренко та багато інших. Масове повернення почалося у 1989 році і станом на 2013 рік у Криму мешкало близько 270 тис. кримських татар.

1991 року було скликано другий Курултай і створено систему національного самоврядування кримців – виконавчий орган – Меджліс кримськотатарського народу, який очолив М. Джемілєв.

Заборону Меджлісу правозахисники розцінюють як чергове порушення прав кримських татар з метою відкрити шлях до масивної хвилі переслідування народу, для якого Меджліс є символом боротьби проти тривалих репресій.

Міністерство закордонних справ України засудило намір окупаційної влади Криму визнати Меджліс екстремістською організацією і заборонити її діяльність на півострові.

Закордонні українці не повинні стояти осторонь проблеми корінного наслення Криму. Американська Асоціяція кримських татар (президент Аула Бакалі) була активною учасницею усіх акцій протесту українців в Ню-Йорку та Вашінґтоні проти злочинної політки Росії. Настав час українцям вийти на акції підтримки переслідуваного Росією народу.

Коментарі закриті.