10 березня, 2017

Бльокада Донбасу шкодить Україні

16 грудня 2016 бійці добровольчих батальйонів заявили: якщо протягом семи днів усі українські військовополонені не будуть звільнені терористами, добровольці почнуть тотальну бльокаду окупованих територій. 26 січня добровольці оголосили про бльокаду, не пропускаючи метал, вугілля, деревину та промислові партії алькоголю і сигарет. Ініціяторами стали об’єднання „Свобода“, „Правий cектор“, а також партія „Національний корпус“.

На Донбасі зупинилися Єнакіївський металюрґійний завод – виробник сталі‚ Харцизький трубний завод, Ясинуватський і Макіївський коксохемічні заводи‚ Донецький металюрґійний завод, шахти об’єднання „Краснодонвугілля“ – виробника коксівного вугілля‚ ряд інших виробництв. Робітників цих підприємств вивели в простій зі збереженням двох третин платні. Донецькі підприємства зареєстровані на підконтрольній Україні території і сплачують усі передбачені законом України податки і збори до державного бюджету. Верхівка „ДНР“ оголосила про впровадження так званого зовнішнього управління на підприємствах української юрисдикції. Отже, тепер податки підуть на потреби „ДНР“. А куди йти безробітним робітникам? Найпростіше – до війська тієї ж „ДНР“. Росія теж виграла – українські підприємства тепер змушені купувати вугілля в Росії і за високу ціну.

Україна потрапила в скрутне становище: теплові електростанції працювали досі на вугіллі-антрацитові з Донбасу, якого не стало. З 17 лютого в Україні впровадили режим надзвичайного стану в енерґетиці. Енерґетична бльокада веде до підриву національної валюти, припинення економічного зростання, зменшення надходжень до бюджету, неможливости виконання соціяльних програм і зменшення робочих місць.  Це вугілля не може бути замінене вугіллям інших сортів, без коштовної реконструкції наявних котельних. За розрахунками на початок 2015 року реконструкція електростанцій (ТЕЦ) для переведення на інше вугілля мала коштувати 2 млрд. дол. В Україні почалися віялові відключення електроенерґії через зупинку ТЕЦ, які працюють на антрациті.

При відмові від антрациту з Донбасу з’являється гостра необхідність імпорту вугілля з Південної Африки або Індонезії, США, В’єтнаму. Це вугілля є досить рідкісним в світі. Поточна його вартість близько 90 дол. за тонну.  Зростання цін необхідно буде додатково компенсувати підвищенням тарифів для населення.

Проблеми для української економіки полягають у тому, що металюрґи  на неконтрольованих територіях зареєстровані і працюють за українським законодавством‚ яке включає обов’язковий продаж валюти на валютному ринку. Виробляючи продукцію на Донбасі, вони продають валюту поза його межами, чим сприяють стабілізації валютного ринку. Плюс платять нарахування на заробітну платню, військовий збір та інші податки в український бюджет. Представництво Европейського Союзу в Україні закликало припинити бльокаду залізничного сполучення на Донбасі, яка може призвести до енерґетичної кризи, що вплине на людей по обидва боки від лінії розмежування. Управління координації гуманітарних питань ООН заявило, що бльокада призведе до гуманітарних негараздів і соціяльної напруги. Посольство США в Україні заявило про занепокєння бльокуванням постачання вугілля з Донецької та Луганської областей. 18 лютого припинити бльокаду закликали міністри закордонних справ країн „нормандської четвірки“. Тимчасом, представник Росії в Трьохсторонній контактній групі Борис Ґризлов заявив, що Росія піде на тісніші економічні зв’язки з окупованою нею частиною Донбасу.

Коментарі закриті.