27 липня, 2016

Благодійний концерт провели на підтримку психологічних центрів

Лінн Джордан та Олег Скрипка під час благодійного концерту в Чикаґо. (Фото: Юліян Гайда)

ЧИКАҐО. – На сцені великої залі клюбу „City Winery“ 17 липня відбувся концерт відомого рок-музиканта, улюбленця української публіки Олега Скрипки та американської співачки Лінн Джордан разом з її гуртом „The Shivers”. Заля була ущент заповнена людьми, що прийшли на цей музичний і благодійний захід підтримати Центри психологічної реабілітації Києво-Могилянськoї академії в Києві та Слов’янську.

Ця подія об’єднала дві різні культури, дві країни, дві півкулі землі заради однієї мети. Окрім величезного естетичного задоволення, публіка мала нагоду долучитися до доброї справи. Всі учасники події зробили свій грошовий внесок у допомогу українським бійцям, дітям та родинам, які страждають від психологічних травм, отриманих у боях з російсько-терористичними угрупуваннями на сході України, а також від жорстокости окупантів. Такі травми руйнують життя багатьох родин, спричиняють психічні хвороби і безліч конфліктів.

Не можна забувати про те, що півтора мільйона українців були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях та якось облаштовувати своє життя в інших реґіонах України. Це люди, які втратили все і здебільшого не знають, що їх чекає у майбутньому. Це діти, які не в кіно, а на власні очі бачили страшні картини вбивств, насилля, несправедливости, також відчай і розгубленість в очах дорослих. Тому вкрай важливим є належне фінансування Центрів реабілітації, що допомагають людям долати труднощі й жити далі. Саме для цього й відбувся цей музичний благодійний вечір.

О. Скрипка прилетів до Чикаґо тільки у вечір до концерту, музиканти навіть не мали можливості проводити спільні репетиції. Американські музиканти лише слухали українські пісні з відеофільмів, що їх О. Скрипка надіслав їм заздалегідь. На бек-вокалі виступила джазова співачка з Києва Ольга Цвинтарна, яка, за збігом обставин, перебувала в Чикаґо.

Усього за три години люди, які вперше в житті зустрілися на сцені, виконали концерт так, ніби працювали разом уже багато років. Музиканти довели, що справжнє мистецтво і високий професіоналізм здатні подолати будь-які перешкоди. Вони грали імпровізації до мельодій, почутих тільки один раз. Блюзовий голос Л. Джордан у супроводі її групи та неповторне сплетіння музичних етностилів О. Скрипки створили шедевр американської та української поп-рок-блюз музики. Цей вечір поєднав не лише естетику, музику та відчуття спільної доброї справи, але також усіх слухачів та виконавців, американців та українців в одну родину.

Приємною несподіванкою для Л. Джордан стало виконання українською публікою „Многая літа“ з нагоди дня народження співачки. Як зазначив О. Скрипка, це була українська версія американського „Happy Birthday“. Артистка також була розчулена теплим привітанням великого імпровізованого хору глядачів. Найбільше оплесків отримали пісні „Fever“, „Sweet Home Chicago“ та „Черемшина“, котрі зірки виконали в дуеті.

Цим концертом Л. Джордан зміцнила свої зв’язки з Україною. Адже вона вже виступала із своїм гуртом на Майдані Незалежности у Києві у 2000 році. В контексті теперішніх подій цього разу вона розпочала свою програму піснею „I Will Survive”, що змусило авдиторію також піднятися з місць, підспівувати і танцювати.

На заклик підтримати благодійну мету відгукнулися люди, які прийшли на концерт, а також ті, хто переслали свої грошові внески. Фундація „Спадщина” в Чикаґо та Фундація Каси „Самопоміч” в Чикаґо були головними спонзорами концерту. Зібрано 57 тис. дол.

Концерт став ще одним прикладом жертовности та відданости закордонних українців своєму народові, а також прикладом ефективної культурної дипломатії. Він показав українську музику без обмежень й довів, що вона посідає важливе місце на світовій сцені.

Коментарі закриті.