22 вересня, 2016

Барак Обама: „Українці вийшли на Майдан, бо хотіли змін“

НЮ-ЙОРК. – Виступаючи на відкритті 71-ої сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй‚ Президент США Барак Обама чимало уваги приділив Україні. Зокрема він висловив переконання‚ що українці вийшли на Евромайдан через те, що тоді влада країни була продажною.

„Люди вийшли на вулицю не через якусь змову з-за кордону. Вони просто вимагали змін, вони бачили, що люди у балтійських країнах і в Польщі живуть краще. Там успільство ліберальніше, демократичне, ніж їхнє власне“, – так американський провідник прокоментував події, що сталися в Україні понад два роки тому.

„Я знаю, що у деяких країнах люди думають, що всі проблеми від Вашінґтону або, навпаки, можуть бути вирішені Вашінґтоном. Можливо, занадто багато і в Росії у це теж вірять“, – жартома додав Б. Обама, викликавши сміх у залі.

Б. Обама також розкритикував зовнішню політику Росії. „У світі, який вже покинув епоху імперій, ми бачимо, як Росія намагається повернути колишню славу силою“, – заявив він.

„Якщо Росія і надалі втручатиметься у справи своїх сусідів, її власні кордони стануть тільки ще більш уразливими“, – додав американський президент.

Значну частину промови Президент США присвятив проблемам людства і ролі Сполучених Штатів у їхньому вирішенні.

„Дехто вважає, що майбутнє за сильними особистостями, а не за сильними демократичними органами управління, – сказав провідник США. – Але я вважаю, що дорога справжньої демократії – це найкращий шлях“.

Він зауважив, що будувати демократичні інститути – це тяжка праця, розрахована на покоління, часом доводиться робити один крок вперед і два кроки назад. Але все одно краще іти цим шляхом, на що вказує досвід різних країн, що стали на демократичний шлях впродовж останніх 25 років, – від Чилі до Ботсвани.

Також американський президент висловив упевненість у тому, що майбутнє – за новим поколінням, яке вже зараз більш освічене, толерантне і готове до змін, ніж його власне, а тому можна сподіватися, що за допомогою цього покоління людству вдасться не повторювати історичних помилок, не рухатися по спіралі, а рухатися вперед.

„Людством часто рухали жадібність і влада, великі країни кривдили маленькі протягом усієї історії. І вибір за людством – повторювати чи ні свої помилки. Кожна нація має право відмовляти тим, хто звертається до наших гірших сторін, і підтримувати тих, хто звертається до кращих. У наших силах повторювати історію або рухатися далі“‚ – наголосив Б. Обама наостанок промови.

 

Коментарі закриті.