26 жовтня, 2016

Баня Лука – не в Сербії

У „Свободі” 7 жовтня в статті „Українці світу утверджують образ держави” опубліковано дві неточні інформації, які хочу спростувати.

Першою неточністю є що місто Баня Лука – у Сербії. Згідно з підручниками історії Баня Лука згадується перший раз у одному угорському документі з 1494 року. Місто було у складі Туреччини від 1528 року, від 1878 до 1918 року – у складі Австро-Угорщини, у 1918-1941 роках – у складі Королівства СХС (Юґославії), у 1941-1945 роках – у складі незалежної держави Хорватії, у 1945-1992 роках – у складі Юґославії, але ніколи не було у складі Сербії. Держава Сербія заснована на підставі рішень Берлінського конґресу з 1878 року. Тоді вона значно збільшила свою територію, але на своєму західньому боці ніколи не переходила ріку Дріну на кордоні з Боснією і Герцеґовиною. Тому сьогодні публікувати. що Баня Лука в Сербії, те саме, як писати або говорити, що Львів у Росії.

Друга неточна інформація є, що Тернополє місто. Такого міста немає ні у Сербії, ні у Боснії і Герцеґовині. Існує тільки поселення Тернополє. Воно знаходиться у Боснії і належить общині Прієдор. За даними перепису населення у 2013 році воно мало 3,055 мешканців. Абсолютна більшість з них зараз – серби. Українців у Тернополє перепис населення не реєструє. Вони у групі „інші“. Я оцінюю, що їх там немає більше, ніж 200 осіб.

Мене, як громадянина Боснії і Герцеґовини, ображає неточне писання про Баня Луку, тому я сподіваюся, що ви опублікуєте наведене спростування.

Богдан Ліський,
Корнеліюс, Ореґон

Неточність, яку слушно зауважив Богдан Ліський, виникла через подібність назв: столицею Республіки Сербської є Баня Лука‚ натомість Республіка Сербія має столицею Белград, а Республіка Сербська Країна – Кнін.

Коментарі закриті.