13 січня, 2017

Бандуристи розпочали Велику коляду

Заслужена капеля бандуристів ім. Тараса Шевченка виступає в Українській греко-католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці. (Фото: Василь Романчук)

ПАРМА‚ Огайо. – 17 грудня 2016 року Заслужена капеля бандуристів ім. Тараса Шевченка розпочала Велику коляду в Українській греко-католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці. З привітанням до присутніх звернувся  мистецький керівник і головний дириґент капелі Олег Махлай. Благословили Різдвяне дійство Єпископ Пармської Єпархії св. Йосафата Богдан Данило та Владика-емерит Роберт Москаль. І зринули у храмі чарівна мельодії бандур і багатоголосся хористів. Прозвучали клясичні колядки і кілька творів різдвяної тематики, в які вклав свій талант композитора О. Махлай.

Продовженням прослави Різдва Христового стала Архиєрейська  Літургія в церкві Покрови 18 грудня а участю Капелі бандуристів.

За давнім українським звичаєм Владику Б. Данила зустріли  діти в національних строях різдвяним калачем на вишиваному рушнику. Високого гостя вітав парох храму о. Михайло Дроздовський.

Літургію разом з Владикою Р. Москалем, парохом  о. М. Дроздовським та архидияконом Єфремом Смолило відслужив Владика Б. Данило. Завершилося свято врочистим внесенням у храм Вифлиємського вогню пластунами Великого Клівленду, від якого  присутні запалили різдвяні свічки.

Капелю бандуристів заснував у Києві‚ в 1918 році‚ Василь  Ємець. Вона пройшла шляхами Европи і потрапила в 1949 році за океан, сягнувши на чужині високих вершин мистецької слави. Доклали до цього  свій талант  композитор і дириґент Григорій Китастий,  Володимир Колесник та інші видатні мистці.

В 1992 році капеля стала лавреатом Державної премії ім. Тараса Шевченка. Високу нагороду вручив капелі Президент України Леонід Кравчук, який  в той час перебував з візитою в США.

У 1996 році цей самобутній колектив очолив О. Махлай.  Нині в складі капелі майже 60 вокалістів і музикантів з Каліфорнії і Торонто, Ню-Йорку і Дітройту, Клівленду і Парми. У часі різдвяних свят вони влаштовують  своєрідні творчі звіти перед своїми шанувальниками.

Коментарі закриті.