23 грудня, 2016

Арештували відкривача Сандармоха

Юрій Дмитрієв в урочищі Сандармох. (Фото: Преображенська співдружність малих православних братств)

15 грудня суддя Петрозаводського міського суду Карелії в Росії Едуард Новоселов арештував голову реґіонального відділення „Меморіялу“ 60-річного Юрія Дмитрієва до 13 лютого 2017 року у зфабрикованій справі про виготовлення порнографічної фотографії. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

При арешті Ю. Дмитрієва 13 грудня, як повідомив член Міжнародного правління „Меморіялу“ і президентської Ради з прав людини Сергій Кривенко, у активіста забрали комп’ютер і мобільний телефон. Єдину підозрілу фотографію нібито виявили в домашньому комп’ютері Ю. Дмитрієва. Напередодні до його помешкання приходили невідомі, які нічого не вкрали, але вмикали комп’ютер. Ю. Дмитрієву також телефонували з погрозами. С. Кривенко вважає, що йдеться про дискредитацію „Меморіялу“.

Історик Ю. Дмитрієв – секретар петрозаводської і член реґіональної комісій з відновлення прав жертв політичних репресій. Від 1997 року очолює Академію соціяльно-правового захисту. Саме Ю. Дмитрієв в кінці 1990-их років очолював експедиції, які виявили місця масових страт в урочищах Сандармох і Красний Бір у Медвежогірському і Прионезькому районах Карелії.

Він був одним з засновників меморіяльного комплексу „Сандармох“. В цьому урочищі в 1930-их годах були розстріляні понад 9,500 політв’язнів, зокрема найвидатніші діячі української культури.

Ю. Дмитрієв також склав і видав „Книгу пам’яті жертв політичних репресій у 1930-1940-их роках в Карелії“.

Коментарі закриті.