19 серпня, 2016

Анатолій Матвійчук оспівує Україну 

Світлана Глаз і Анатолій Матвійчук на вечорі в Українському культурному центрі. (Фото: Любов Перцюк)

БАТ-ЯМ, Ізраїль. – 10-16 липня в Ізраїлі відбулися творчі зустрічі народного артиста України Анатолія Матвійчука. Поет і співак, композитор, член Спілки письменників України, був гостем в кількох містах країни, розповів про свої творчі пляни на місцевому телеканалі. В Українському культурному центрі в Бат-Ямі він прочитав нові вірші і представив на розсуд ізраїльських шанувальників українського слова збірку поезії „Зерна“ та пісенні диски „Дорога до себе“ та „Спрага“.

Приїзд А. Матвійчука до Ізраїля і зустрічі з шанувальниками української мови і музики – своєрідний підсумок 10-річного творчого доробку поета. За цей час вийшли нові збірки поезій, серед яких „На варті“ – пристрасний і болісний відгук на події в Україні. Війна і мир, життя і смерть, добро і зло ці вічні поняття осмислюються поетом через призму війни.

 

Панує жахлива навала, 

та наші серця не скорити.

Нас сотні разів поховали, 

а ми все продовжуєм жити! 

На творчих зустрічах в Тель-Авіві та Карміелі, де живуть друзі і музиканти, з якими починав співати артист на сценах Києва, А. Матвійчук виконав свої пісні, які стали українською клясикою – „Сивий музикант“, „Присвята батькам“.

Зустрічі відбулися з підтримкою Посольства України в Ізраїлі та Товариства „Українці в Ізраїлі“. В Українському культурному центрі учасники зустрічі подарували мистцеві годинник з видами Єрусалима, як символ того, що час не можна зупинити і потрібно встигнути зробити так багато, аби залишити по собі добрий слід.

Зустрівся гість і з жителями північного міста Карміель, яким подарував свій концерт. Він перeдав їм почуття про країну, в якій народився, змужнів, живе і переживає разом з нею всі радости і теперішні непрості часи, своє ставлення до батьків, які були і є найвищим мірилом людяности і добра, жінку, яка завжди поруч, надихає і є джерелом натхнення для мистця, чарівну Любочку. Присутні аплодували артистові, співали разом з ним, замислено слухали його вірші, насолоджувалися атмосферою вечора. Заля співала з ним разом. Заспівали дуетом давні друзі А. Матвійчук і Елі Даніелі.

Аби вечір видався вдалим доклали сил, жіночого вміння і винахідливости Ольга Леонова та Ліля Гальперина, за музичним супроводом слідкував Віктор Семрак. Активно вела знімки Любов Перцюк. Послухати українського артиста прийшли відомі люди Ізраїля: поет Ігор Барах, музикант Юрій Поволоцький, педагог Сіма Авдеєва. На згадку про вечір ізраїльська оперна співачка Світлана Бендикова від імени присутніх подякувала за приємні хвилини дотику до української культури, що без сумніву, сприятимуть зближенню двох культур – української та єврейської.

Рабин центру „Маганаім“, де відбувся концерт, колишній киянин Елі Тальберґ підкреслив, що тільки свобода і творчість робить світ кращим і зближує народи і побажав якнайшвидшого світла та миру Україні.

Карміельці Петро Воровський і Карина Шакір заспівали пісню А. Матвійчука „Сьогодні у нас свято“. Вечір став святом поезії, пісні та дружби.

Коментарі закриті.