13 січня, 2016

Америка і світ

Прокурори критикують президента 

ВАШІНҐТОН. – Національна спілка прокурорів США видала заяву 22 грудня 2015 року‚ у якій скритикувала Президента США Барака Обаму за помилування понад 90 засуджених торгівців наркотиками. Спілка закликала Білий Дім подати всі інформації щодо рішення звільнити засуджених, кажучи що народ має право знати чи програма‚ яка звільняє злочинців з тюрми є „розсудливою та потрібною”. Президент спілки Стівен Кук сказав, що адміністрація Б. Обами мала звільнити тільки таких торгівців наркотиками‚ які „не скоїли жодного насилля і їхні злочини були на низькому рівні”. „На жаль, так не сталося”, – ствердив він. („Вашінґтон Таймс”)

Російська церква усунула критика

МОСКВА. – Російська Православна Церква (РПЦ) позбулася о. Всеволода Чапліна‚ котрий вимагав‚ щоб Церква мала більш аґресивну ролю в громадському житті. Від 2009 року він очолював департамент Московської Патріярхії для співпраці між Церквою та суспільством і був звільнений 24 грудня 2015 року, а його департамент розформований. РПЦ пояснила, що це було зроблено для більш ефективної діяльности. Після свого звільнення, о. В. Чаплін гостро скритикував Патріярха РПЦ Кирила, кажучи що мав з ним „поважну суперечку” про ролю Церкви. Він додав що РПЦ повинна бути більш незалежною та не чекати ласки урядових чиновників. Він також сказав, що РПЦ повинна засудити корупцію. 47-літній священик окреслив своє звільнення як намагання РПЦ позбутися незалежних голосів. („Асосієйтед Прес”)

„Лукойл” покидає Балтію

ВІЛЬНЮС. – Російська нафтова компанія „Лукойл” покидає Литву. Голова компанії Ваґіт Алеперов сказав 25 грудня 2015 року, що „наші активи в Литві, де є поважний антиросійський сантимент, є на продаж. Ми відходимо”. Він додав, що це саме стосується Латвії. Минулого червня компанія „Лукойл” продала свою дочірню компанію в Естонії. Російська державна компанія „Ґазпром” доставляє 90 відс. нафти Литві і тому країна аґресивно діє‚ щоб не бути залежною від імпорту російського газу в майбутньому. З цією метою збудовано станцію для роздобуття зрідженого природного газу. Посол США до Литви Дебора МекКарті описала відкриття станції: „Це була емоційна подія в Литві, величезний вклад у її майбутнє. Американські компанії є зацікавлені. Литва старається дістати деякі свої майбутні імпорти від США. Раз двері відкриються, Литва є готова, згідна й спроможна”. Двері‚ напевно‚ відкриються. Президент Барак Обама минулого місяця підписав бюджет, який дозволяє американським нафтовим компаніям експортувати більше своїх резерв нафти. („Форбс”)

„Майн кампф” повертається в Німеччину

БЕРЛІН. — Впродовж 70 літ від закінчення Другої світової війни німецький закон про авторське право не дозволяв на перевидання книги Адольфа Гітлера „Майн кампф”, в якій він виклав свою ідеологію для нацистів. Згідно з законом, авторське право вигасає через 70 років після смерти автора. Це означає, що уряд не може забороняти видання книги після 2015 року. Книгу „Майн кампф” („Моя боротьба”) вже перевидано в кількох інших країнах, включно з США. Цього місяця мюнхенський Інститут сучасної історії випустить нову версію книги з критичними коментарями. Нова версія матиме приблизно 2,000 сторінок, двічі більше від ориґіналу, щоб включити коментарі. Директор інституту Андреас Віршінґ сказав: „Книгу не можна недооцінювати як історичне джерело й також як ключ для зрозуміння історії націонал-соціялізму”. Німецький уряд вирішив ще в 2014 році, що не дозволить на видання книги без критичних коментарів. Для цього, він‚ правдоподібно‚ вживатиме закони проти підбурювання. Єврейські організації є поділені думками щодо нового видання. Одні вважають, що критичні коментарі дадуть відсіч нацистській пропаґанді; інші кажуть, що це збільшить популярність ориґінального тексту. („Асосієйтед Прес”)

Пастора ув’язнили в Північній Кореї

ПХЕНЬЯН. – Верховний суд Північної Кореї відправив канадського пастора Лім Хьон Су до трудового табору за „злочини проти держави”. Мешканець Торонто південнокорейського походження Лім Хьон Су був арештований у столичному місті Пхеньяні. Він приїхав туди у січні 2015 року для гуманітарної роботи. За повідомленнями, 60-річний чоловік публічно зізнався у „змові” з метою повалення уряду і встановлення „релігійної держави“. У комуністичній Північній Кореї заборонена релігійна діяльність. („Релігійно-інформаційна служба України”)

Закликали визнати християн жертвами

ВАШІНҐТОН. — 23 грудня 2015 року 30 конґресменів на чолі з головою Комітету для закордонних справ Едом Ройсом закликали Білий Дім включити християн в список жертв геноциду з боку „Іслямської держави” (ІД). „Ми серйозно стурбовані інформацією про те, що адміністрація готує заяву про геноцид, яка включатиме тільки курдів-єзидів, і утримається від визначення геноциду проти християн та інших меншин, яких знищує ІД”, – йдеться в заяві конґресменів. Повітряна військова кампанія Росії в Сирії почалася 30 вересня 2015 року після прохання про допомогу Президента Сирії Башара аль-Асада, якому з моменту початку війни в Сирії в 2011 році Росія надає підтримку, у той час як країни НАТО і Европейського Союзу звинувачують його режим у військових злочинах і вимагають його відставки. Незважаючи на оголошену Росією мету військової кампанії – боротьба з бойовиками ІД, західні держави, а також Туреччина та Савдійська Арабія заявляють, що цілі російських бомбардувань в Сирії – це в першу чергу сирійські повстанці, опозиційні до Б. Асада, а не терористи ІД. („Релігійно-інформаційна служба України”)

Суддя критикує релігійну невтральність

МЕТАЙРІ, Люїзіяна. – Член Верховного суду США Антонін Скалія сказав‚ що ідея релігійної невтральности не є вкорінена в конституційні традиції країни, і що Бог благословив США саме тому, що американці шанують його. А. Скалія був призначений на свій пост Президентом Рональдом Рейґеном у 1986 році, і він є членом найвищого суду країни найдовше зі всіх суддів. Він також постійно є одним з найбільше консервативних членів. Виступаючи 2 січня в католицькій середній школі на передмісті Ню-Орлінсу, суддя сказав публіці‚ що „немає місця” в конституційних традиціях країни для ідеї релігійної невтральности держави між релігією та її відсутністю. „Розуміється, не можна сприяти одній конфесії над другою, але не можна сприяти релігії над нерелігійністю?” – риторично запитав він. А. Скалія додав, що президенти та інші промовці покликаються на Бога у своїх публічних виступах. „Немає в цім нічого злого, і не дозвольте кому-небудь говорити вам‚ що щось є зле в цім”, – сказав суддя. („Асосієйтед Прес”)

Путін вважає США загрозою Росії

МОСКВА. – 31 грудня 2015 року Президент Росії Володимир Путін підписав новий документ „Про стратегію національної безпеки Російської Федерації”. Ця нова версія замінила документ з 2009 року‚ в якому нічого не говориться про США й НАТО. В новому документі говориться‚ що Росія збільшила свою ролю у розв’язанні ґльобальних проблем і що це викликало реакцію Заходу. Стверджується, що США та Европейський Союз підтримали „антиконституційний переворот в Україні”, який привів до глибокого розподілу українського суспільства і воєнного конфлікту. Також сказано, що розширення НАТО є загрозою для національної безпеки Росії, і що США поширили свою мережу військово-біологічних лябораторій у країнах‚ які межують з Росією. У документі не згадується Сирію, хоч 30 вересня 2015 року Росія почала бомбардувати позиції повстанців‚ які воюють проти Президента країни Башара аль-Асада, союзника Росії. („Ройтерс”)

Напишіть відгук