8 березня, 2016

Америка і світ

Суд виніс рішення щодо перекладача

ОТАВА. – Впродовж останніх 20 років канадський уряд намагається позбавити громадянства колишнього перекладача Гельмута Оберляндера, закидаючи йому співучасть у воєнних злочинах. 92-літній Г. Оберляндер, етнічний німець народжений в Україні, мав 17 років‚ коли був змушений бути перекладачем для німців у 1941 році. Відділ „Айнзацкомандо”‚ в якому Г. Оберляндер служив‚ брав участь у вбивстві понад 2 млн. осіб, більшістю цивільних євреїв. Суд вже кілька разів відбирав йому громадянство, але він успішно апелював‚ щоб його повернути. Останнє рішення суду в 2012 році знову відібрало громадянство. Але 15 лютого Федеральний апеляційний суд вирішив, що уряд мусить довести‚ до якої міри Г. Оберляндер є винний у воєнних злочинах. Апеляційний суд покликався на рішення Верховного суду з 2013 року, де сказано‚ що індивідуальні особи не є відповідальні за злочини групи‚ якщо ці особи лише відігравали пасивну ролю. („Торонто Стар”)

Американець „признався” у ворожих діях

ПХЕНЬЯН. — 21-річний студент Вірджінія-університету Ото Вормбір, затриманий у Північній Кореї два місяці тому, „признався” у державній телевізійній програмі у скоєнні злочинів. О. Вормбір, який є громадянином США, заявив 29 лютого‚ що вчинив злочин, зірвавши політичний плякат в зоні, яка призначена виключно для робітників у готелі у Пхеньяні, столиці Північної Кореї. О. Вормбіра звинувачують у ворожих діях проти Корейської Народно-Демократичної Республіки, здійснених при допомозі США. На прес-конференції, яка, як повідомляє північнокорейське телебачення, була скликана на його прохання, він заявив журналістам, що приїхав до країни як турист. Плякат він мав передати особі, яка пропонувала дати йому вживане авто вартістю 10 тис. дол. У разі арешту чи неповернення до США мати О. Вормбіра мала отримати 200 тис. дол. Північна Корея часто затримує американських громадян, щоб отримувати потім в часі відвідин американських високопосадовців поступки за звільнення своїх громадян. У багатьох випадках затримані казали, що до зізнань їх змушували, відтак потім вони відмовлялись від своїх свідчень. США й Канада раніше перестерігали своїх громадян від поїздок до Північної Кореї. („Голос Америки”)

Ветеранську Адміністрацію не пильнували

ВАШІНҐТОН. – Бюро Генерального інспекторату США, яке мало наглядати над Ветеранською Адміністрацією після скандалу про недбале керівництво, не виконує своє завдання. Про це заявила 25 лютого Керолин Лернер, член Бюра спеціяльних дорадників США, які звітують безпосередньо президентові. У своєму листі до президента і Конґресу К. Лернер ствердила‚ що Генеральний інспекторат не подбав про деталі скандалу‚ який вибух в 2014 році про те, що Ветеранська Адміністрація занедбує опіку над пацієнтами у ветеранських шпиталях, часто змушуючи ветеранів чекати довгими місяцями на медичну опіку. („Факс Нюз”)

В Уґанді затримано кандидата

КАМПАЛА, Уґанда. – Напруження зросли в Уґанді після президентських виборів, які міжнародні спостерігачі визнали недемократичними. 22 лютого поліція заарештувала Кізу Бесіґве, головного суперника Президента Йовері Мусевені. Виборча комісія країни оголосила 20 лютого, що Й. Мусевені отримав 60 відс. голосів, а К. Бесіґве одержав 35 відс. Але невтральні спостерігачі критикують уряд, кажучи що він вживав сили служби безпеки проти опозиційних кандидатів та їхніх прихильників. Місія спостерігачів з Европейського Союзу заявила, що виборча комісія не є незалежною, а її дії не є прозорими. 71-літній Й. Мусевені захопив владу в 1986 році. К. Бесіґве був його особистом лікарем, а пізніше членом першого кабінету міністрів, але виишов з уряду в 1999 році кажучи, що президент не є демократом. („Асосієйтед Прес”)

На шахті загинули 36 гірників

ВОРКУТА‚ Росія. – Вибухи газу в копальні у Воркуті (за полярним колом, де колись був один з найстрашніших радянських таборів) спричинили смерть 36 шахтарів. Перші два вибухи 25 лютого вбили чотирьох гірників. Наступний вибух 28 лютого вбив ще шістьох. Технічна комісія, яка складалася з членів уряду та представників компанії „Воркутауґоль“, дійшла до висновку‚ що 26 шахтарів не могли вижити. Заступник прем’єра Росії Аркадій Дворкович заявив, що родинам загиблих буде виплачено по 1 млн. рублів (13 тис. дол.). Президент Володимир Путін наказав урядові створити комісію для розслідування причини трагедії. (Французька Аґенція Новин)

В Ірані відбулися вибори

ТЕГЕРАН. – Парляментські вибори в Ірані 26 лютого принесли несподівану перемогу поміркованим колам, які є прихильниками Президента Гасана Ровгані. У столиці всі 30 парляментських місць виграли кандидати‚ прихильні до президента. У державному парляменті, де є 290 місць, помірковані кола здобули не менше‚ ніж 158 місць. Одначе, ввесь військовий сектор є під контролею могутньої Революційної Ґвардії, а всі ключові рішення парляменту підлягають релігійним колам під проводом аятоли Алі Хаманеї. Власне А. Хаменеї підтримав президента у його успішних намаганнях досягнути злагоди зі Заходом щодо ядерної зброї. Внаслідок цього на початку року з Ірану було знято міжнародні санкції. („Вашінґтон Пост”)

Aстронавти повернулися на Землю

АСТАНА‚ Казахстан. – Американський астронавт Скот Келі та російський космонавт Михайло Корнієнко повернулися на Землю 2 березня після того, як провели майже рік у просторі. Іхня капсуля „Союз” з ними та космонавтом Сергієм Волковим приземлилася у степу Казахстану. Місія С. Келі та М. Корнієнка на Міжнародній космічній станції тривала 340 днів – удвічі довше за звичайну. Її метою було дослідити вплив довготривалого перебування в космосі на тіло людини. С. Келі має близнюка Марка, який залишався на Землі, і науковці хочуть порівняти їхній стан після лету С. Келі. Вони сподіваються, що це дозволить зменшити зовнішні фактори впливу. Перебування у космосі впливає на м’язи, сон, кістки та зір людини. Яскраво виражений також вплив на психіку. Із Казахстану С. Келі вилетів до Гюстону, де фахівці проведуть із ним серію досліджень. (Бі-Бі-Сі)

Американці назвали ворогів

НЮ-ЙОРК. – Відома компанія „Ґелуп“ перевела опитування американців щодо їхніх думок про головних ворогів США. 20 лютого вона оприлюднила висліди цих опитувань. Найбільшими ворогами американці бачать Північну Корею (16 відс.), Росію (15 відс.), Іран (14 відс.) і Китай (12 відс.). Чотири роки тому, тільки 2 відс. вважала Росію головним ворогом США. Тепер 86 відс. вбачають поважну або критичну загрозу від військової сили Росії. 73 відс. опитуваних кажуть‚ що всі чотири названі країни становлять поважну небезпеку Америці. За останні три роки четвірка країн, що представляють головну загрозу для США‚ не змінювалася‚ змінювалося лише їхнє місце в списку. (www.gallup.com)

Китай засудив пастора

ПЕКІН. – Державна китайська газета повідомила, що китайський суд 26 лютого засудив протестантського пастора Бао Ґуогу до 14 років ув’язнення. Його жінку засуджено на 12 років. Їх звинувачено в нелеґальному організуванні своїх громад та порушенні соціяльного порядку. Вони противилися намаганням уряду знести хрести з християнських церков. 10 інших членів громади одержали терміни ув’язнення, але не подано деталів. Останніми роками зросло переслідування релігійних провідників, хоч багато з них очолюють громади‚ які є визнані урядом. Аналітики вважають, що поширення християнства турбує комуністичний уряд. („Асосієйтед Прес”)

Український фільм не отримав „Оскара“

ЛОС-АНДЖЕЛЕС. – 29 лютого нагороду „Оскар“ за найкращий документальний фільм отримала стрічка „Емі“ режисера Азіфа Кападіа про співачку Емі Вайнгавс. На нагороду був номінований також український фільм „Зима у вогні: українська боротьба за свободу“, проте не отримав її. Фільм-хроніка розповідає про 93-денний період зими 2013-2014 років, описуючи процес перетворення боротьби українців за громадянські права на Революцію Гідности, підтримувану мільйонами людей. (УНІАН)

Коментарі закриті.