25 лютого, 2016

Америка і світ

У Росії звинувачують США 

МОСКВА. – Генадій Онищенко, дорадник Прем’єр-міністра Росії Дмитра Медеведєва, висловив думку‚ що США заражають вірусом Зіка комарів в околиці Чорного моря для біологічної війни проти Росії. У інтерв’ю для Бі-Бі-Сі Г. Онищенко сказав‚ що російські науковці встановили збільшення числа комарів‚ які носять цей вірус‚ в околиці Абхазії, яка межує з Росією на побережжі Чорного моря. Він заявив, що поблизу знаходиться американська військова мікробіологічна лябораторія. „Пентагон не збудував військову біологічну базу для захисту грузинських дітей проти кору”, – він сказав. Правдоподібно йдеться про про об’єкт для біологічних дослідів‚ збудований Департаментом оборони США у Грузії в 2011 році, який був переданий у власність грузинського Національного центру для контролі хворіб у 2013 році. Г. Онищенко був головним санітарним лікарем Росії від 1996 року; у 2013 році Д. Медведєв призначив його своїм дорадником. Заява Г. Онищенка була зроблена 15 лютого, коли Міністерство охорони здоров’я Росії підтвердило перший випадок захворювання вірусом Зіка в Росії. (Радіо „Свобода”)

Не було „польських таборів смерти”

ВАРШАВА. – Міністер справедливости Польщі Збіґнєв Зьобро сказав, що Польща готує правила про заборону терміну „польські табори смерти”‚ коли йдеться про нацистські концтабори під час війни на території Польщі. Польща вже довший час старається виключити назву „польські табори смерти” з історичних та газетних повідомлень, тому що вона створює уявлення‚ ніби Польща‚ окупована нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, була відповідальною за концтабори на її території. З. Зьобро заявив 13 лютого, що ці правила „відповідають сподіванням поляків, котрі є оганьблені у світі, в Европі, навіть в Німеччині, що, мовляв, вони є спричинниками Голокосту, що у Польщі були польські концтабори, польські газові камери”. („Ройтерс”)

Президент Обама відвідає Кубу

ВАШІНҐТОН. – Президент США Барак Обама заявив 18 лютого, що він відвідає Кубу 21-22 березня. Це буде перша візита американського президента від 1928 року. Конґресвумен Ілеана Рос-Легтінен, республіканка з Фльориди, назвала запляновану візиту „абсолютною ганьбою”. Вона народилася в Гавані і втекла малою дитиною зі своїми батьками від комуністичного режиму Фіделя Кастра. Сенатор Роберт Менендез, демократ з Ню-Джерзі, сказав‚ що „президент знову жертвує довготривалими й постійними американськими вартостями в заміну за короткотривалі економічні інтереси”. Але Б. Обама каже‚ що Білий Дім виразно підкреслив комуністичному урядові, що американський президент зустрінеться з політичними дисидентами та активістами. „Ми ще маємо опінії‚ які різняться від кубинського уряду, які я висловлю безпосередньо”, – сказав Б. Обама. Президент має надію, що йому вдасться переконати Конґрес зняти ембарґо проти Куби. Це є найбільша вимога Гавани до Вашінґтону. („Асосієйтед Прес”)

Валенса заперечує співпрацю 

ВАРШАВА. – 18 лютого Лукаш Камінський, директор Інституту національної пам’яті, який займається виявленням злочинів з нацистської та комуністичної ери‚ заявив, що знайшлися документи з підписом Л. Валенси та псевдом  „Болек” про співпрацю з службою безпеки в 1970-их роках. Л. Валенса рішуче відкинув ці звинувачення. Він вважає, що ці документи були підроблені. Раніше 72-літній колишнй президент визнав, що свого часу був змушений підписати зобов’язання бути інформатором, але наполягав, що ніколи нічого не робив в цій ділянці. У 2000 році спеціяльний суд реабілітував його, заявивши, що ніяких доказів такої співпраці не було виявлено. Л. Валенса заснував незалежну професійну спілку „Солідарність“ і був обраний президентом Польщі в 1990 році. („Блюмберґ Нюз”)

США і Південна Корея плянують оборону

СЕУЛ, Південна Корея. — Офіційні кола США та Південної Кореї повідомили 22 лютого, що обидві країни відпрацюють нанесення превентивних військових ударів з метою знешкодження північнокорейських ядерних об’єктів у ході березневих військових навчань, які стануть найбільшими маневрами за всю історію союзних відносин двох країн. Беручи під увагу недавнє ядерне випробування і запуск далекосяжної ракети комуністичною Північною Кореєю, Вашінґтон і Сеул під час щорічних спільних навчань приділять увагу захистові від атак з використанням зброї масового ураження. Відповідно до деяких сценаріїв, що розробляються військовими стратегами, найкращою обороною є вдалий наступ, що дозволяє знищити північнокорейський ракетний або ядерний об’єкт або іншу стратегічну військову ціль до нанесення неминучого удару. („Голос Америки”)

Британія вирішуватиме про членство в ЕС

ЛОНДОН. — Референдум у Британії щодо подальшого членства в Европейському Союзі (ЕС) буде проведений 23 червня. Про це оголосив Прем’єр-міністер країни Дейвид Камерон. За його словами, уряд узгодив офіційну позицію в цьому питанні і рекомендує країні залишитись у европейському бльоці з 28 країн. Д. Камерон заявив, що Великобританії буде безпечніше та краще, залишаючись у складі Евросоюзу, і додав водночас, що це рішення має ухвалити народ країни. Евросоюз на дводенній вершинній зустрічі 20 лютого ухвалив угоду, що надає спеціяльний статус Великобританії у складі ЕС. Чимало британських політиків, здебільшого консерваторів, закликають до виходу Великобританії зі складу Евросоюзу, переважно через економічні причини. До них приєднався 21 лютого Борис Джансон, популярний посадник Лондону. („Голос Америки”)

Росія відкинула звинувачення 

МОСКВА. — 16 лютого Росія відкинула звинувачення в тому, що російські військові несуть відповідальність за авіоудари по лікарнях на півночі Сирії. За даними ООН, в результаті обстрілу медичних закладів і шкіл 15 лютого загинуло близько 50 мирних громадян, у тому числі діти. Правозахисна організація „Сирійська обсерваторія для людських прав“ повідомила, що авіоудари, ймовірно, завдали російські винищувачі. Однак прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков відкинув ці звинувачення, заявивши, що інформація про відповідальність за удари повинна надходити від сирійського уряду. Бан Кі Мун, генеральний секретар ООН‚ заявив, що „такі напади є кричущим порушенням міжнародного права”. („Голос Америки”)

У Пентагоні і ЦРУ не вірять Росії

НЮ-ЙОРК. — Провідні радники Президента США Барака Обами переконані, що Росія не буде дотримуватися режиму припинення вогню в Сирії і пропонують знайти можливості для розширення таємної військової підтримки деяких повстанців, які тепер приймають на себе удари російської військової авіяції. Про це повідомила 23 лютого газета „Вол Стріт Джорнал”. Посилаючись на неназваного високопосадовця президентської адміністрації, газета пише, що Секретар оборони Ештон Картер, шеф Об’єднаного комітету начальників штабів Збройних Сил генерал Джозеф Данфорд і директор Центрального Розвідувального Управління (ЦРУ) Джан Бренан займають все більш тверді позиції на нарадах у Білому Домі, закликаючи вжити нових заходів, які здатні „принести реальні неприємності росіянам”. Але це може привести до того, що США ще глибше загрузнуть в конфлікті в Сирії, враховуючи, що Москва не демонструє особливих намірів знизити свою підтримку Президента Башара аль-Асада. Б. Обама не хоче, щоб США або їхні партнери доставляли повстанцям сучасну зенітну зброю для відбиття ударів з повітря. Хоч ця зброя може докорінно змінити ситуацію, будь-яке рішення, яке може безпосередньо допомогти повстанцям у боротьбі з російськими військами може привести до серйозної ескаляції. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.