28 квітня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Відхилено тисячі кримінальних справ

БОСТОН. – Майже 20 тис. кримінальних справ, пов’язаних з наркотиками, будуть відхилені в штаті Масачусетс через скандал довкола колишнього стейтового хеміка Енні Дукген, котра призналася‚ що фальшувала докази під час своєї дев’ятилітньої праці в стейтовій кримінальній лябораторії в Бостоні. Це повідомлення прокурорів та громадських активістів 18 квітня означає, що в історії США це є найбільше число таких відхилених справ через одну особу. („Reuters”)

Схвалення Леніна зростає серед росіян

МОСКВА. – Популярність Володимира Ульянова (Леніна) і схвалення його діяльности зростає серед росіян з наближенням 100-ліття захоплення влади більшовиками. Незалежний „Левада-центр“ 19 квітня оприлюднив висліди опитувань, в яких 56 відс. росіян позитивно оцінюють ролю Леніна в історії Росії. Це є найбільший відсоток‚ відколи центр почав проводити такі опитування в 2006 році. Додатково, 79 відс. росіян не погоджуються з демонтуванням пам’ятників Ленінові в сусудніх країнах. У грудні 2016 року Президент Володимир Путін наказав урядовцям підготовуватися до відзначення 100-ліття більшовицької революції 1917 року. („Newsweek”)

Европейські армії заповільні

БРЮСЕЛЬ. – США не можуть розраховувати на три найбільші европейські військові потуги, щоб вони швидко розташували свої бриґади в Прибалтиці на випадок кризи, тому що їхні сухопутні бойові відділи не є боєздатні. До такого висновку прийшла відома дослідча корпорація „RAND”, яка 12 квітня оприлюднила свою детальну аналізу спроможностей союзників. Висновки аналізи стосуються військ Великобританії, Німеччини та Франції. Всі три країни потребували б місяць часу, щоб перекинути бриґаду (близько 5,000 вояків, озброєних танками та іншими бойовими машинами) в Прибалтику і то з авіяційною допомогою США. Того самого дня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на прес-конференції з Президентом Дональдом Трампом у Білому Домі висловив думку‚ що союзники мають досить війська в реґіоні на цей час. Від часу вторгнення Росії в Україну 2014 року европейські країни збільшують свої видатки на оборону і надають пріорітет на противагу Росії. Тема надання 2 відс. внутрішнього валового продукту країн на оборону переважатиме на зустрічі голів держав НАТО при кінці травня. („Stars and Stripes”)

Росіяни зауважили нерівність

МОСКВА. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 25 квітня висліди свого найновішого опитування про те, як бачать росіяни нерівність між бідними та багатими в своїй країні. На запитання‚ чи збільшилася нерівність в Росії за останніх п’ять літ, 68 відс. відповіли – так. Аналітики „Ґелуп” вказують, що коли 2014 року тільки 17 відс. опитуваних сказало‚ що їхній життєвий рівень погіршився, то тепер так вважають 36 відс. Одначе, при кінці березня „Ґелуп” повідомляла, що 81 відс. росіян схвалюють дії Президента Володимира Путіна. Але 26 березня десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці різних російських міст, протестуючи проти корупції в уряді. („United Press International”)

„Дженерал Моторс” покинула Венесуелю

КАРАКАС. – Велика американська компанія виробництва авт „Дженерал Моторс” припинила всі свої операції у Венесуелі 20 квітня, після того як соціялістичний уряд Президента Ніколяса Мадуро захопив її фабрику в країні. Це порушення основних прав власности стало черговим нещастям в країні, де вже знищено систему цін і функціональний ринок. Венесуеля завжди мала досить грошей через свої запаси нафти, так що могла забезпечити мінімальний прожиток для найбіднішого мешканця країни‚ але тепер запроваджено економічну політику, яка знищила ринок та економіку. („Forbes”)

Росія озброює Талібан в Афганістані

КАБУЛ. – США мусять протистояти Росії за її надання зброї Талібанові для вжиття проти урядових військ, яких США підтримують, заявили найвищі військові чиновники США. На прес-конференції в Кабулі 24 квітня американський головнокомандувач в Афганістані генерал Джан Николсон, у присутності Секретаря оборони США Джима Метіса, сказав‚ що Москва дає зброю талібанам. Секретар оборони заявив, що „ми мусимо протистояти Росії там‚ де її дії порушують міжнародне право чи заперечують суверенність інших країн”. Росія заперечує надання такої допомоги талібанам. Дж. Метис зустрівся 21 квітня з Президентом Афганістану Ашрафом Ґгані лиш через кілька години після відставки міністра оборони та начальника армії країни внаслідок вбивства понад 140 афганських вояків з рук талібанів, котрим вдалося проникнути на військову базу. Кабул був останньою зупинкою секретаря оборони, котрий відвідав шість країн за один тиждень. 16 квітня дорадник Президента США з національної безпеки генерал-лейтенант Герберт МекМестер відвідав Кабул для нарад з Дж. Николсоном та афганськими урядовцями. Війна в країні почалась в жовтні 2001 року. США мають там приблизно 9,800 вояків. Хоч вони офіційно закінчили свої бої проти талібанів у 2014 році, вони допомагають афганським воякам. („Associated Press”)

Усунено прокурора від деяких справ

ОРЛАНДО, Фльорида. – Стейтовий прокурор в районах Орандж-Осейола Араміс Аяла заявила, що вона не вимагатиме кари смерти проти жодних осіб, незважаючи на злочини‚ в яких вони звинувачені. Вона відмовилася від кари смерти для Маркіта Лойда, котрого звинувачують в убивстві поліцая і своєї вагітної подруги. Внаслідок бурі протестів, республіканський губернатор Рик Скат 16 березня усунув прокурора від деяких кримінальних справ і передав понад 20 з них (де можна вимагати смертну кару) стейтовому прокуророві району Лейк Кавнті Бредові Кінґові. Демократка А. Аяла була обрана на свою посаду в листопаді 2016 року. Її несподівана перемога була завдяки фінансовій допомозі в сумі 1.4 млн. дол., які вона отримала від групи‚ створеної ліберальним мільярдером Джорджом Соросом. Під час виборчої кампанії вона нічого не казала про свою настанову проти кари смерти. Вона є першим вибраним афроамериканським прокурором в історії Фльориди. Різні афроамериканські групи виступили в її обороні, кажучи‚ що губернатор знехтував волею виборців. У цьому випадку не було расового поділу, бо М. Лойд, його вбита подруга і вбитий поліцай були афроамериканцями. („The Washington Times”)

Трамп призначив голову Секретної служби

ВАШІНҐТОН. – 25 квітня Президент Дональд Трамп призначив Рендолфа Алеса директором Секретної служби США. Номінант є генерал-майором (у відставці) Морської піхоти США і дотепер був головою Департаменту митниці й охорони кордонів США. Він перебирає посаду від Заступника директора Віліяма Келегена, котрий був діючим директором аґенції від 4 березня, коли тодішній директор Джосеф Кленсі відійшов на пенсію. Номінація Р. Алеса не мусить бути підтверджена Сенатом. Призначаючи його, президент відійшов від традиції згідно з якою вибирають директора аґенції з поміж її працівників. Впродовж останніх кілька років Секретна служба пережила кілька скандалів, серед них незапобігання перебуванню сторонніх осіб в Білому Домі. 152-літня аґенція відповідає за охорону президента, його дружини й чотирьох дітей, троє з яких вже є дорослі. („U.S. News & World Report”)

Тайван заборонив їсти псів та котів

ТАЙПЕЙ. – Уряд Тайвану заборонив 11 квітня продаж і споживання котячого та собачого м’яса, хоч сусідні країни дозволяють цю практику. За порушення закону буде накладана кара в сумі 1,600-8,000 дол. Президент країни Цай Інґ-вен адоптувала трьох службових собак в жовтні. Вона також має двох котів. („The Washington Post”)

Коментарі закриті.