21 квітня, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

У Литві знайшли російську торпеду

ВІЛЬНЮС. – Люди на пляжі в Литві мали несподіванку 12 квітня, коли на берег випливла російська торпеда приблизно за пів милі від російсько-литовського кордону. Виглядає, що пристрій, довжиною на 12 стіп, був вживаний для навчань, бо не мав боєголовки. („Popular Mechanics”)

Трамп призначив секретаря армії

ВАШІНҐТОН. – Президент Дональд Трамп номінував лікаря Марка Ґріна бути 23-ім Секретарем Армії. Білий Дім видав офіційну заяву 7 квітня про призначення номінанта, котрий є ґрадуантом Військової Академії у Вест-Пойнті, Ню-Йорк, і стейтовим сенатором в Тенесі, де плянував кандидатувати на губернатора. Д-р М. Ґрін служив офіцером піхоти у 1986-2006 роках, був висланий двічі до Іраку і раз до Афганістану. Під час своєї військової кар’єри здобув кілька престижних відзнак. Відтак армія послала його на медичні студії, які він закінчив і служив з відзначенням як хірург в авіяції. („www.military.com”)

Пом’янули вступ США у світову війну

КАНЗАС-СИТІ, Мізурі. – Кілька тисяч осіб і десятки закордонних амбасадорів взяли участь 6 квітня в Канзас-Ситі біля офіційного пам’ятника країни про Першу світову війну, щоб пом’янути 100-ліття вступу США у цю війну. Програма під назвою „У пожертві за волю й мир” включала військові церемонії, лети військових літаків, фільми і читання з того часу, коли США 6 квітня 1917 року під проводом Президента Вудрова Вільсона нерадо вступили в цей ґльобальний конфлікт. Багато промовців згадували ціну‚ яку США заплатили: до кінця війни у листопаді 1918 року понад 9 млн. осіб загинуло в боях, між ними приблизно 116 тис. американців. („Associated Press”)

Скільки податків платять американці?

ВАШІНҐТОН. – Цього року реченець сплати федеральних податків у США був 18 квітня. Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” оприлюднив статистику про те, скільки податків платять американці. Родини‚ де річний дохід перевищував 250 тис. дол.‚ становили 2.7 відс. платників податку в 2014 році. Разом вони заплатили 51.6 відс. з 1.4 трлн. дол. податків‚ які федеральний уряд зібрав того року. Пересічний рівень оподаткування для них був 25.7 відс. Натомість родини‚ де річний дохід не перевищував 50 тис. дол.‚ становили 62.3 відс. платників податку. Разом вони заплатили 5.7 відс. з податків‚ зібраних федеральним урядом, а їхній пересічний рівень оподаткування був 4.3 відс. (www.pewresearch.org)

Колишній президент знову кандидуватиме

ТЕГРАН. – Колишній Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад приголомшив країну 12 квітня‚ коли зареєструвався у кандидати на президента у правиборах‚ які відбудуться у травні. У вересні 2016 року А. Хаманеї сказав, що кандидатура М. Ахмадінеджада створить „полярізаційну ситуацію”‚ яка буде „шкідливою для країни”. Це був натяк на спірну перемогу М. Ахмадінеджада в 2009 року, коли його перевибір спричинив масові демонстрації, внаслідок яких десятки осіб були вбиті, а тисячі заарештовані. Хоч він був президентом два терміни в 2005-2013 роках, закон дозволяє йому знову кандидувати після чотирьох років неперебування на посаді. М. Ахмадінеджадові закидали корупцію, а двоє з його колишніх віце-президентів опинилися у тюрмі. („Associated Press”)

НГЛ не братиме участи в Олімпіяді

НЮ-ЙОРК. – Національна Гокейова Ліґа (НГЛ), яка є професійною спортовою ліґою гокею в США, оголосила‚ що вона не братиме участи в Зимовій Олімпіяді 2018 року в Південній Кореї. Це вперше за 20 літ, що НГЛ відмовилася стримати свій сезон на три тижні, щоб її найкращі гравці змогли змагатися за золоту медалю для свого рідного краю. Рішення ліґи 3 квітня дуже розчарувало багато змагунів. НГЛ не виключила можливости участи в Олімпіяді 2022 року в Пекіні. („Associated Press”)

Кошт виборів був 6.5 млрд. дол.

ВАШІНҐТОН. — Центр для чуйної політики опублікував 15 квітня свої обчислення коштів президентських і конґресових виборів 2016 року: загальна сума всіх видатків виносить 6.5 млрд. дол. Президентська кампанія, включно з правиборами, виносила 2.4 млрд. дол., а решта пішло на конґресові вибори. Беручи під увагу інфляцію, ця сума є небагато меншою від виборів 2008 і 2012 років. Політична кампанія тривала 596 днів. Кампанія демократичного кандидата у президента Гиларі Клінтон видала 768 млн. дол., а кампанія республіканського кандидата Дональда Трампа видала 398 млн. дол. Окрім того, Демократичний Національний Комітет та ліво-настроєні групи видали багато більше грошей в порівнянні з своїми республіканськими колеґами. Одначе, Д. Трамп одержав багато неплатної реклями‚ тому що він був нешаблонним кандидатом.  („The Washington Post”)

Розвідка США перехопила розмови в Сирії

ВАШІНҐТОН. – Американські військові й розвідувальні кола перехопили розмови між сирійським військом і хемічними експертами про приготування хемічної атаки, яка відбулася 4 квітня в північнозахідній провінції Ідліб. Про це 13 квітня повідомив аґенцію новин „Сі-Ен-Ен” високопосадовець уряду США. Внаслідок цієї атаки загинуло принаймні 89 осіб. США не знали наперед про атаку, тому що їхня розвідка перехоплює таку велику кількість матеріялу, що часто не має часу відразу обробляти його, аж поки не станеться якась подія‚ яка вимагає аналізи. Дотепер не знайдено доказів, що російські військові чи розвідувальні кола обговорювали атаку, але це може бути тому, що росіяни приховують свої комунікації‚ щоб вони не були перехоплені. („CNN”)

Депутат Думи: про „систему натиску”

МОСКВА. – Леонід Левін, голова Комітету інформаційної політики в Державній Думі Росії, вважає‚ що Радіо Вільна Европа/Радіо Свобода, „Голос Америки” і аґенція новин „Сі-Ен-Ен” є частиною „ширшої широкомаштабної американської системи натиску на нашу країну”. Він це заявив 18 квітня під час засідання комітету‚ щоб перевірити‚ чи ці три американські засоби масової інформації підлягають російським законам. („Radio Free Europe/Radio Liberty”)

Менше американців гордяться

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 3 квітня висліди свого найновішого опитування про те, чи американці гордяться тим‚ що вони є американці. Рекордово низьке число, 75 відс., відповіло‚ що так. Думки опитуваних були поділені між партіями. 92 відс. республіканців відчувають гордість з того‚ що вони американці; серед незалежних цей рівень є 73 відс. Одначе, серед демократів число тих‚ які гордяться бути американцями‚ впало до 67 відс. Один рік тому позитивно відповіли 78 відс. демократів. Також число демократів‚ котрі мало або взагалі не гордяться тим, що вони американці, зросло до 14 відс. (від 6 відс. минулого року). Аналітики „Ґелуп” вказують, що історично рівень патріотизму серед демократів залежав від того, котра партія була в Білому Домі, а серед республіканців він більш послідовний. („www.gallup.com”)

Українська школа знову діє

КАНБЕРА. – Посольство України в Австралії 10 квітня висловило схвалення з приводу відновлення Рідної української школи ім. Лесі Українки‚ яка  відкрилася у Канбері 1953 року та успішно діяла до 2006 року‚ але через брак учнів роботу припинила. В лютому цього року зусиллями української громади школа вдруге відчинила свої двері для нового покоління дітей Канбери. Наразі до школи зараховано 20 учнів віком від 5 до 14 років. Заняття відбуваються щонеділі при Український православній автокефальній церкві св. Миколая. Учні вже виступили з концертом на Шевченковому святі 26 березня. („Укрінформ“)

Коментарі закриті.